האתר למחקרים הקליניים של משרד הבריאות- ISRAEL MYTRIAL

Catherine Ela 1 אלי מרום 1 איל לביא 1
1המחלקה לניסויים קליניים בבני אדם, משרד הבריאות, ישראל
1סגן מנהל מערך רוקחות, משרד הבריאות, ישראל

מחקרים קליניים בבני אדם בודקים את יעילותם ובטיחותם של טיפולים חדשנים המאפשרים הצלת חיים או שיפור באיכות החיים. טיפולים חדשים צריכים להיבדק ביסודיות. מוצרי מחקר שהוכיחו בטיחותם בתנאים מבוקרים, במעבדה עוברים לשלב ניסוי קליני בבני אדם.. מדובר בתהליך הכרחי וחשוב טרם רישומם של מוצרים חדשים, לצורך הוכחת בטיחותם ויעילותם.

מעבר לחשיבות המחקר ולהתקדמות המדע והרפואה, ההשתתפות במחקרים קליניים יכולה לסייע גם למטופלים עצמם. השתתפות במחקר הבוחן תרופה או טיפול חדשני מאפשרת למטופלים לקבל גישה לטיפול חדשני ,ללא עלות, טרם זמינותו לקהל הרחב ולמעקב צמוד אחר מצבו הרפואי.

בעצם מחקר רפואי יכול להוות טיפול חלופי למטופלים ולכן חשוב לדוור להם את המידע.

מטרות:

קיימת חשיבות להנגיש את המידע בתחום המחקרים הקליניים שנערכים כיום בארץ. עד כה, נאלצו המטופלים לברר על מחקרים באמצעות פרסומים באתרים שונים, לא תמיד בעברית, או לברר אצל הרופאים המטפלים.

בשנת 2016 החליט מערך הרוקחות והאכיפה והאגף לבריאות דיגיטלית במשרד הבריאות יחד עם מטה ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי על הקמת אתר דיגיטלי למחקרים קליניים.

מטרת האתר להנגיש את המידע העדכני בתחום המחקרים הקליניים הנערכים כיום בארץ. האתר מיועד ותוכנן עבור המטופלים ובני משפחתם המחפשים מידע אודות מחקרים קליניים ו/או מעוניינים להשתתף במחקר. בנוסף, האתר יכול לשמש גם את ציבור הרופאים, החוקרים ואנשי מקצועות הבריאות ולציבור הכללי.

תוצאות וממצאים עיקרים:

משרד הבריאות השיק בחודש מרץ 2017 את האתר הדיגיטלי למחקרים קליניים ( ( Mytrial. האתר זמין ברשת לכל גולש. המידע המוצג באתר הוא בשפה העברית נגישה ופשוטה להבנה ובעל ממשק משתמש ידידותי.

האתר אופיין ופותח עבור מטופלים המבקשים להשתתף בניסוים קליניים. הוא מאפשר את הגדלת הנגישות לכלל הציבור, למידע אמין וחיוני בדבר ניסויים קליניים, ללא צורך בתיווך של איש מקצוע וללא עלות.

האתר מכיל מידע אודות המחקרים הקליניים שנערכים במרכזים הרפואיים השונים בישראל.

באתר ניתן למצוא מגוון רחב של מחקרים קליניים שבוחנים התערבויות (תרופה, שינוי התנהגותי, פרוצדורה) למחלות ומצבים בריאותיים שונים. כל המחקרים המוצגים באתר אושרו על ידי ועדות הלסינקי במרכזים הרפואיים השונים והמידע עליהם מעודכן על ידי יזמי המחקר באופן שוטף.

המידע על המחקר שמוצג באתר כולל פירוט על המחלה/מצב רפואי, ההתערבות שנבדקת, האופן בו נערך המחקר, קריטריונים להכללה/אי הכללה במחקר וכן את רשימת המרכזים בהם נערך המחקר. בנוסף, ניתן למצוא פרטי יצירת קשר המאפשרים למטופלים המבקשים להשתתף במחקר ליצור קשר, לבדוק את התאמתם ולקבל פרטים נוספים.

רישום מחקרים באתר מתאפשר ליזמים לאחר שזוהו והוגדרו על ידי משרד הבריאות. המידע נבדק על ידי המשרד לפני העלאתו לאתר.

מסקנות ותובנות:

מאז הקמתו במרץ 2017, נרשמו לאתר כ-1200 יזמים.

האתר מכיל יותר מ-800 מחקרים בתחומים שונים של הרפואה.

מספר הכניסות לאתר הוא בממוצע 1500 בחודש

תרומה והשלכות להמשך:

הקמת האתר למחקרים קליניים הינה פריצת דרך לחולים המחפשים טיפולים חדשניים ועבור חלקם זו פלטפורמה שעשויה להציל חיים.

בשלב זה לא מתפרסמות תוצאות מחקרים באתר. בעתיד תישקל האפשרות להוסיף מידע זה על מנת ליצור שקיפות לטובת המטופלים









Powered by Eventact EMS