הוראה באמצעות למידה מבוססת-פרוייקט (PBL) במערכות מידע בבריאות וברפואה: יישום בפרוייקט ברפואה וטרינרית

Arriel Benis
הפקולטה לניהול טכנולוגיה, HIT – מכון טכנולוגי חולון, ישראל

רקע ורציונל
הוראת מערכות מידע בבריאות וברפואה באמצעות למידה מבוססת-פרוייקט (PBL) ממקדת את התלמידים בלמידה חקרנית, פעילה ומאפשרת להם לרכוש ידע ומיומנויות בנושאים הקשורים לעולם זה. מנקודת המבט של ניהול טכנולוגיה אשר נמצאת על הצומת בין מדעים, הנדסה ומנהל עסקים, "מערכות מידע רפואיות" הוא תחום יישום מעניין לפיתוח יכולות טכנולוגיות וניהוליות לסטודנטים.
עם זאת, הספציפיות של מערכות מידע בבריאות וברפואה דורשת מעורבות נוספת מצד התלמידים על מנת (1) ללמוד לעבוד עם מידע ממוקד על בני אדם ו/או בעלי חיים בעזרת סטנדרטים ומתודולוגיות יעודיים (2) לספק פרויקטים התואמים את הצרכים והאילוצים בעולם הבריאות והרפואה האמיתי.

מטרות
האתגר העיקרי בהוראת "מערכות מידע בבריאות וברפואה" הוא מתן הזדמנות לסטודנטים ללמוד באופן פעיל במהלך פרויקטים מסוג PBL, נושאים שונים הקשורים לתחום מומחיות ספציפי זה.

תוצאות וממצאים עיקריים
אנו מציגים את הלמידה המבוססת על פרוייקט במערכות מידע בבריאות וברפואה באמצעות דוגמה של פרויקט גמר אשר בוצע ע"י שלושה סטודנטים לתואר ראשון בניהול טכנולוגיה ב-HIT המכון הטכנולוגי חולון, והתמקד במחקר ויישום במערכת ניטור וטרינרית.
הקבוצה ישמה את הנלמד במשך התואר במערכות ממוחשבות, בטכנולוגיות מידע וניהול כדי לבצע ולהוציא את הפרויקט לאור. בנוסף, במסגרת ה-PBL נדרשה מהם גם למידה עצמית בפיזיולוגיה ובמדעי ההתנהגות של בעלי חיים ברמה בסיסית, ובמערכות מידע בתחומי הבריאות והרפואה, בכדי להבין כיצד לאפיין ולפתח את המערכת לשימוש על ידי משתמשי הקצה שלה: חיות המחמד ובעליהן.
המוצר הביו-רפואי שאופיין ונבנה מיישם גם ברמת החומרה וגם ברמת התוכנה את כל הנלמד כפי שכבר הוסבר.
עבור הרכיב החומרי, קבוצת הסטודנטים השתמשה בין היתר בבקר ארדואינו, קורא/כותב ומשדרים RFID, וחיישני משקל, חום ולחות.
עבור הרכיב התכנוני, פותחו בסיס נתונים המאחסן את המידע אשר, מצד אחד מאפשר זיהוי של חיות מחמד (חתולים לדוגמא ובעליהם), המשתמשים במערכת, ומצד שני מגיע מהחיישנים ומשבבי RFID. הנתונים מנותחים בעזרת מדדים שונים - צריכה שבועית, זיהוי צום, תנודה קיצונית במשקל, חריגה קיצונית בצריכת מזון/שתיה וכו`. התוצאות מוצגות באמצעות דשבורד מותאם למסך מחשב, למסכים של טלפונים חכמים, וטאבלטים.

מסקנות ותובנות
PBL היא דרך מעניינת ומערבת להעניק לתלמידים את ההזדמנות לקבל הבנה בסיסית לכל הפחות, במערכות מידע בבריאות וברפואה וליישם ידע חדש ביישום בעולם האמיתי בתחום.
בדרך זאת הסטודנטים בניהול טכנולוגיה מפתחים בצורה מונחית על ידי המנחה אבל באופן אמצעי ידע במדעי ביו-בריאות, בתקנים ובמתודולוגיות ספציפיים לתחום, בניתוח נתונים בריאותיים ורפואיים, ובייצוג נתונים, מידע וידע ביו-רפואיים. בנוסף, הם מפתחים חשיבה חדשנית לניהול יעיל של אב טיפוס ומוצר.

תרומה והשלכות להמשך
פרויקט הגמר שהוצג לעיל מאפשר לסטודנטים ללמוד על בניית מערכת ניטור רפואי מקצה לקצה, בעידן האינטרנט של הדברים, הביג דאטה והרפואה הדיגיטלית.
מעבר לחוויה הלימודית, תוצר הפרויקט יכול לשמש כעמדה להעשרת הרשומה הוטרינרית האלקטרונית האישית או כחלק ממערך מעקב בבריאות הציבור המבטאת את רמת בריאות של אוכלוסיית בעלי החיים המנוטרת.









Powered by Eventact EMS