רקע: מכתב השחרור מהאשפוז כולל בין היתר את רשימת האבחנות והפעולות שבוצעו במהלך האשפוז. אבחנות אלו ניתנות ע"י הרופאים המטפלים. קידוד האבחנות במערכת הרפואית, כמו ברוב מדינות העולם, נעשה בשפת הקידוד הבינלאומית ICD. בחלק מהמוסדות נעשה הקידוד ע"י הרופאים עצמם בתיק הרפואי הממוחשב, ובחלק מהמוסדות ע"י מקודדות ורשמות רפואיות במחלקת הרשומות של בתי החולים.
התחשבנות של חלק גדול מהפעולות הכירורגיות בבתי החולים מול המבטחים נעשית לרוב על פי מחירון משרד הבריאות שמתעדכן מספר פעמים בשנה. הגדרת השירותים הכירורגיים במחירון נעשתה בהתאם לקודי ICD תואמים לכל קוד שירות. הגורם בבית החולים שאחראי על קידוד האבחנות והפעולות באשפוז אינו בהכרח הגורם שאחראי על רישום קוד השירות/התעריף.
מטרה: לבחון את איכות קידוד האבחנות והפעולות על פי השוואת קודי ה ICD המוגדרים לכל קוד שירות, לעומת הקידוד בפועל שנרשם בגיליון המטופל.
שיטות: בחרנו מספר קודי שירות/תעריפים המוגדרים ע"י האבחנות והפעולות מתוך קטלוג השירותים של משרד הבריאות. נעשתה השוואה בין השימושים של קודי השירות/תעריף לבין הרישום של קודי ה-ICD שהיו אמורים להירשם לכל אחד מקודי השירות, בהתאם למידע במאגר האשפוזים הלאומי, במטרה לבחון אם קיימים פערים.
תוצאות: מצאנו כי בחלק מהתעריפים, לדוגמא בצנתור לב טיפולי דחוף כולל תומכנים, בכ85% מהמקרים אכן הופיעו הקודים המתבקשים לשירות זה, גם קוד הפעולה וגם קוד האבחנה. ואילו בתעריפים אחרים מצאנו כי קיימים פערים בין קודי ה ICD, שהיו אמורים להירשם בהתאם לקוד השירות, לבין קודי ה ICD שנרשמו בפועל.
מסקנות: חוקרים רבים ומקבלי החלטות נשענים על המידע במאגרי המידע, אך לעיתים יכול להיות פער בתוך בית החולים במידע על המאושפז. ללא צמצום פערים אלו, יתכן והמסקנות המתקבלות ו/או העברת התשלומים לקופות תהיה שגוייה.
משרד הבריאות פועל לשיפור איכות המידע באופן מתמשך ע"י בחינת מקרים עם חוסר התאמה והשבתן לבתי החולים ללימוד ותיקון.