רקע
דליפת שתן במאמץ (דש״ב) מהווה את אחת הסיבות השכיחות לדליפת שתן לא רצונית בנשים, והערכה אורודינמית מהווה את המבחן המדוייק ביותר לאבחנה וקביעת החומרה של מצב זה. למרות שהטיפולים הכירורגיים בדש״ב מדווחים כמוצלחים וזעיר פולשניים, נשים רבות מסרבות לעבור טיפול כירורגי במצב זה, ומחפשות תחלופה טיפולית שמרנית. לאחרונה הוצע הלייזר הנרתיקי כאופציה טיפולית שמרנית בדש״ב בנשים, אך הדווחים מועטים ומוגבלים למדדים סובייקטיביים בלבד. מטרת מחקר זה היא להעריך את הבטיחות והיעילות של לייזר נרתיקי כטיפול בדש״ב, תוך שימוש בהערכה אורודינמית, ומדדים אובייקטיבים וסובייקטיבים מקובלים.
חומרים שיטות
זהו מחקר פרוספקטיבי רב מרכזי. המשתתפות היו נשים בטווח הגילאים 30-75, שהתלוננו על דליפת שתן במאמץ קלה - בינונית, ועברו הערכה אורודינמית שאימתה את האבחנה. המשתנים שנבדקו כללו משתנים אובייקטיבים, סובייקטיבים, מדדי איכות חיים ותפקוד מיני. הטיפול כלל שימוש במכשיר לייזר CO2 של חברת אלמה – לייזר, ישראל. כל משתתפת עברה 3 טיפולים בהפרש של כחודש ימים, ומעקב עד שנה מתחילת הטיפול. אנו מציגים דווח ביניים של 3 חודשים מתחילת הטיפול.
תוצאות
22 חולות עם הוכחה אורודינמית לדש״ב נכללות בדווח זה, והשלימו מעקב עד 3 חודשים מתחילת הטיפול. בכל החולות לא הודגמה בעיית השתנה, ובכולן הדטרוזור היה יציב. לא נמצאו תופעות לואי חמורות עקב הטיפול, ודווחו מספר תופעות לואי קלות. שינויים משמעותיים נצפו במבחן הפד (גרף 1) והשיפור הסובייקטיבי הגלובלי הגיע ל – 81.8% בתום 3 חודשים. הירידה במספר דליפות השתן במהלך 3 ימים, והירידה בשימוש בפדים – לא הגיעה למשמעות סטטיסטית.
מסקנות
לייזר CO2 נרתיקי נמצא בטוח ובעל יעילות סובייקטיבית ואובייקטיבית מבטיחה לדש״ב בטווח קצר. קיים צורך במעקב ארוך טווח במקרים אלו.