הקשר בין מוטציות בגן BRCA למערכת האנדותל

דוד מרגל 1,3 גיא ויטברג 2 אלי לב 2,4 יערה בר 1 סיון סלע 1 דניאל קדר 1,3 דניאל הלסטוך 1,3 דורית לשם-לב 2,3 ג'ק בניאל ג'ק בניאל 1,3
1מחלקה אורולוגית, מרכז רפואי רבין
2מחלקה קרדיולוגית, מרכז רפואי רבין
3הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
4מחלקה קרדיולוגית, בית החולים אסותא אשדוד

רקע- מוטציות בגן הBRCA1/2 גורמות לפגיעה במנגנון תיקון הDNA. אנשים נשאים למוטציות בגנים אלו הינם בעלי סיכון מוגבר לחלות בסרטן, אולם יתכן ויש למוטציות אלו השלכות נוספות על מערכות אחרות בגוף. במחקר זה בדקנו לראשונה את ההשפעה של מוטציות בגנים של הBRCA על מערכת האנדותל של גברים צעירים ובריאים.

שיטות – מחקר פרוספקטיבי הבוחן את הקשר בין מוטציות בגן הBRCA לתפקוד אנדותליאלי. אוכלוסיית המחקר כללה גברים אשר פנו ליעוץ גנטי על רקע סרטן משפחתי בגילאים 18-50 ללא רקע לבבי. לאחר קבלת הסכמת המטופל, נבדקה נשאות לBRCA. מערכת האנדותל נבדקה במגוון שיטות: יצור תאי-אב אנדותליאלים, תפקוד אנדותל (ע"י ENDOPAT2000), פגיעה בתאי אנדותל ורמות הורמונליות רלוונטיות. קבוצת הגברים הלא נשאים שימשה כביקורת לקבוצת הגברים הנשאים.

תוצאות – המחקר כלל 82 מטופלים. לאחר בדיקת נשאות ל BRCA נמצא כי 53 מטופלים היו נשאים למוטציה בגן הBRCA1 או BRCA2, ו29 היו לא-נשאים. ממוצע הגילאים היה 40. לא נמצא הבדל במאפייני הבסיס בין שתי הקבוצות. לקבוצת נשאי המוטציה לBRCA היו רמות גבוהות יותר של תאי אב אנדותליאלים (לפי אחוז תאים CD34+/VEGF או CD133+/VEGF) בהשוואה לקבוצת הלא-נשאים (חציון 6.78% לעומת 1.46%, p<0.001, וחציון 7.17% לעומת 1.54%, p<0.001, בהתאמה). ההבדל נשאר מובהק גם לאחר התאמה רבת משתנים. לא נמצאו הבדלים נוספים במאפייני האנדותל האחרים שנבדקו.

מסקנות – גברים צעירים ובריאים, נשאי מוטציות לגן הBRCA1/2 הינם בעלי רמות גבוהות יותר של תאי אב אנדותליאלים בהשוואה ללא-נשאים. הבדל זה יכול להעיד על רמות תת-קליניות של נזק אנדותלי. ממצאים אלו מראים כי השפעת המוטציות בגני הBRCA אינה מוגבלת להגדלת הסיכון לסרטן, ויתכן ומשפיעה גם על המערכת הלבבית.

ClinicalTrials.gov ID: NCT02474264

דוד מרגל
דוד מרגל
אסותא רמת החייל








Powered by Eventact EMS