שימוש בליצנים רפואיים בבדיקות אורודינאמיות בילדים – PILOT STUDY

מטרה: להעריך את יתרונות השימוש בליצן רפואי בבדיקות אורודינאמיות בילדים בהיבט חרדת הורים מהפעולה, רמת הכאב בילדים, שביעות רצון של הצוות וההורים ויתרון כלכלי.

אוכלוסיית מחקר ושיטות: זהו מחקר התחלתי (PILOT), פרוספקטיבי, הנעשה בילדים אשר עברו בדיקה אורודינאמית במרפאתנו. המחקר כלל סך הכל 47 ילדים בין גילאי 3-12 שנים, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות. בקבוצה הראשונה (22 ילדים) ליצן רפואי ליווה את המטופל מההכנה לפעולה עד תום הבדיקה, בקבוצה השנייה (25 ילדים) הילדים נבדקו ללא נוכחות ליצן. כל הילדים קיבלו טשטוש שטחי עם P.O. midazolam לפני הכנסת הצנתרים. ההורים התבקשו למלא שאלון על רמת החרדה של הילד (APAIS) ושאלון על שביעות רצון משיתוף הליצן בבדיקה. בנוסף בוצעה הערכת כאב לאחר הפעולה (לפי סקלתWONG בגילאי 4-6 שנים ולפי סקלתVAS בגילאי 7-12 שנים), נלקחו זמני שהייה של הילדים בחדר הבדיקה ושאלון שביעות רצון משיתוף הליצן בפרוצדורה מולא על ידי צוות המרפאה.

תוצאות: לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות ברמת החרדה סביב הפעולה, ברמת הכאב בילדים לאחר הפעולה ובזמני השהייה בחדר הבדיקה. בקבוצה עם הליצן כל ההורים הביעו שביעות רצון רבה מפעילות הליצן ותפסו את נוכחות הליצן בחדר כמועילה לילד, להורה ולצוות. 100 % מהצוות הרפואי היו מרוצים מעבודה עם ליצן.

מסקנות: להשתתפות ליצן רפואי בבדיקה אורודינאמית בילדים לא נמצא יתרון סטטיסטי בהורדת רמת החרדה והכאב סביב הפעולה ובקיצור זמן הבדיקה– יתכן עקב מספר קטן של משתתפים במחקר התחלתי. ההורים והצוות מרוצים מנוכחות של הליצן בפרוצדורה ואף דורשים שליצן יהיה חלק בלתי נפרד מצוות רפואי בזמן הבדיקה. אנו נמשיך לחקור על מנת להגיע לקבוצות משמעותיות יותר מבחינה סטטיסטית.

גליה רייסין
גליה רייסין
בית חולים שערי צדק








Powered by Eventact EMS