רקע:
חשיפה לקרינה מיננת גורמת לאפקט ציטוטוקסי בעיקר כתוצאה מנזק אוקסידטיבי לגרעין התא. במחקר הנוכחי חקרנו את האפקט המגונן מפני קרינה של קוקטייל אנטיאוקסידנטי חדש וכיצד הוא משפיע על אפופטוזיס של תאי זרע ותהליך ייצור הזרע בחולדות שהיו חשופות לקרינה מיננת כלל גופית (WBIR).
שיטות וחומרים:
חולדות בוגרות ממין זכר במשקל 250-275 גרם חולקו ל 4 קבוצות, 8 בכל קבוצה:
הקוקטייל האנטיאוקסידנט מורכב מויטמינים,מינרלים וצמחי מרפא שהוכח במחקר קליני מקדים שהם בעלי אפקט מגן מפני קרינה.
כעבור 48 שעות החולדות הוקרבו ורמות MDA(סמן של נזק אוקסידטיבי) נמדדו בסרום על ידי תבחין TBARS. ספרמטוגנזה אופיינה היסטולוגית לפי קריטריון על שם ג`ונסון ורמת אפופטוזיס נמדדה על ידי צביעה אימונוהיסטוכימית מסוג TUNEL. אנליזה סטטיסטית נעשתה על ידי שימוש ב ANOVA חד משתנית.
תוצאות:
הקרנה כלל גופית התבטאה בנזק היסטולוגי לרקמת האשך (ירידה משמעותית בתוצאת קריטריון ג`ונסון) ובו זמנית עלייה משמעותית באפופטוזיס של תאי הזרע: מספר התאים האפופטוטיים ב 100 צינוריות, (אינדקס AI-1) ובמספר הצינוריות בהם קיימים תאים אפופטוטיים ב 100 צינוריות (אינדקס AI-2). הטיפול בקוקטייל האנטיאוקסידנטי התבטא בירידה משמעותית באפופטוזיס של תאי הזרע (33% ירידה ב AI-1 ו 34% ירידה ב AI-2) ובנוסף בשיפור בתהליך ייצור הזרע (עלייה משמעותית בקריטריון על שם ג`ונסון).
מסקנה:
במודל של WBIR בחולדות, טיפול מקדים בקוקטייל אנטיאוקסידנטי חדשני מצמצם את הנזק הנגרם לאשכים בשל נזק אוקסידטיבי ומתבטא בהפחתת האפופטוזיס בתאי הזרע ובמניעת פגיעה בתהליך ייצור הזרע.