הקדמה- טיפול מדכא טסטוסטרון בסרטן ערמונית מתקדם עלול לגרום לתופעות לוואי לבביות. לאחרונה יש עדויות כי שימוש בחסמי-LHRH מוריד שכיחות של תופעות אלו לעומת שימוש באגנוסטים. עד כה לא נעשה מחקר פרוספקטיבי רנדומלי הבוחן את ההשערה הזו.
שיטות- מחקר דו-מרכזי רנדומלי פרוספקטיבי המשווה בין שימוש בחסמי-LHRH לאגוניסטים בחולים עם סרטן-ערמונית מתקדם ומחלות רקע לבביות אשר מיועדים לקבל טיפול מדכא-טסטוסטרון למשך שנה לפחות. כל האירועים על רקע לבבי שנאספו, נבחנו על ידי קרדיולוג אשר לא ידע שיוך לזרוע המחקר. אירוע לבבי/כלי-דם חמור (MACE) הוגדר כמוות, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי או צינתור עם תומכן. נלקחו רמות של סמנים לבבים בתחילת המחקר, 3, 6, ו-12 חודשים.
תוצאות- גויסו 80 מטופלים (39 נדגמו אקראית לטיפול בחסמי-LHRH ו41 לטיפול באגוניסט).לא נמצא הבדל בין הקבוצות בגיל, מצב סרטן הערמונית, מחלות רקע לבבי או מדדי תחלואה בסיסיים.
במהלך תקופת המעקב חמישה עשר מטופלים סבלו מתחלואה לבבית, מתוכם 9 עברו אירוע לבבי/כלי-דם חמור (2 מקרי מוות, מקרה אחד של אוטם שריר הלב, שני אירועים מוחיים, ו4 צינתורים עם תומכן). 20% מהמטופלים בקבוצת האגוניסט (שמונה) עברו אירוע לבבי/כלי-דם חמור לעומת 3% (אחד) מקבוצת החסמי- (log rank=0.011) LHRH. הירידה המוחלטת בסיכון לאירוע לבבי/כלי-דם חמור ב12 חודשים היא 18% (רווח בר-סמך 5-31%). מספר החולים שצריך לטפל על מנת לחסוך אירוע לבבי/כלי-דם חמור הוא 6.
רמות NTproBNP, סמן לבבי ידוע, ניבאו אירועים לבביים (AUC=0.73, p=0.03). רמות NTproBNP נשארו יציבות לאורך הטיפול בזרוע חסמי-LHRH לעומת עלייה מתמדת בזרוע האגוניסטית.
מסקנות- הדגמנו כי טיפול בחסמי-LHRH הינו בטוח יותר למטופלים עם תחלואה לבבית קיימת. רמות הNTproBNP לפני תחילת טיפול יכולות לנבא תוצאות לבביות.
ClinicalTrials.gov:NCT02475057