ביצוע PCNL בעזרת התקן המשלב סיב לייזר הולמיום ושאיבה מסונכרנת – ניסיון ראשוני

נעם בר-יעקב ישי מינץ זיו סאבין טניה דונייבסקי עופר יוסיפוביץ מריו סופר
אורולוגיה, המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי, בי"ס לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב

רקע ומטרות– מכלל המערכות לריסוק אבנים בדרכי השתן בגישה מלעורית, לייזר הולמיום יחודי בהיותו רב-ישומי בכך שמאפשרת גם טיפול בשאתות, הצרויות והגדלה שפירה של הערמונית. בנוסף, העברת האנרגיה בסיבים גמישים מאפשרת, לפי הצורך, שימוש בנפרוסקופים גמישים. לפי כך, השמה יעילה של לייזר הולמיום בניתוחים מלעורים עשוייה לצמצם את הצורך במערכות אחרות ומכאן לחיסכון בשל שימוש במערכת אחת לכל הפתולוגיות האנדו-אורולוגיות. מחקר זה בודק לראשונה את יעילותו של התקן המשלב לייזר הולמיום ושאיבה כאמצעי יחיד להסרת אבנים בגישה מלעורית.

שיטות – במהלך 6 שבועות החל מיולי 2018 כל עשרת ניתוחי ה- PCNL במוסדינו בוצעו בעזרת התקן קשיח המאפשר שילוב של סיב לייזר עם שאיבה מסונכרנת להפעלת הלייזר (Lumenis Suction Hand-piece). מאפייני ההתקן: 11.3FR, מתג להפעלה ידנית של השאיבה, מתג לקיבוע והזזת הסיב קדימה-אחורה, צנרת יעודית לשאיבה דרך משאבה מובנת במכונת הלייזר (Moses, 120W), פדל כפול הניתן להכוונת 2 איפיונים (איבוק וריסוק) והפעלה מסונכרנת של השאיבה עם הלייזר. תוצאות ניתוחים אלו נבחנו סטטיסטית אל מול תוצאות קבוצה תואמת של 10 חולים אשר נותחו קודם לכן באמצעות אנרגיה על שמעית ופנאומטית. הושוו מאפיינים קליניים, דמוגרפים, נפח וצפיפות האבן (HU), זמן ניתוח, יעילות הריסוק המוגדרת כנפח אבן מוסרת לדקה, צורך במעבר למערכת חלופית בשל חוסר יעילות, סיבוכים וזמן אשפוז.

תוצאות – מוצגות בטבלה המצורפת:

מסקנות: התקן הלייזר-שאיבה מאפשר ריסוק ופינוי אבנים יעיל בניתוח PCNL. בסדרה קטנה זו יעילותו משתווה לאמצעי הריסוק האחרים ויתרונו בשימוש במכונה שהיא רב-ישומית המאפשרת טיפול בכלל הפתולוגיות האנדואורולוגיות.









Powered by Eventact EMS