רקע ומטרות
מעקב פעיל (Active Surveillance) הוא הטיפול המועדף בחולים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך. ההיגיון הרפואי העומד מאחורי אפשרות טיפולית זו, הוא שקצב גדילתם של רבים מגידולי הערמונית הוא נמוך והסיכון לגרורות קטן. כך, רבים מהמטופלים לא יזדקקו לטיפול דפיניטיבי שכרוך בתופעות לוואי משמעותיות, או שיוכלו לדחות את הטיפול הדפיניטיבי במספר שנים ללא פגיעה בסיכוי לריפוי.
המטרות בעבודה זו הן לדווח על תוצאות ארוכות הטווח של מעקב פעיל בחולי סרטן ערמונית בסיכון נמוך. בנוסף, לבדוק מה שיעור המטופלים אשר נזקקו לטיפול דפנטיבי בבית החולים הדסה בשנים 2005-2017.
שיטה:
באופן רטרוספקטיבי עוקב נאספו פרטים על חולי סרטן ערמונית שהיו במעקב פעיל . נבדקו מדדים המאפיינים את החולים ואת תוצאות המעקב
תוצאות:
העבודה סקרה 40 מטופלים בגיל חציוני 67,לאחר ביופסית ערמונית אשר הדגימה תוצאת גליסון של 3+3, עם ערך PSA חציוני 6.8 נ"ג/מ"ל. מתוכם ל 37 מטופלים (92.5%) ללא ממצא חשוד בבדיקה רקטלית. לאחר מעקב ממוצע של 41 חודשים נמצא כי 10 מטופלים (25%) נזקקו לטיפול פעיל 8 נותחו ו-2 מטופלים טופלו ברדיותרפיה. 30 מטופלים (75%) נשארו במעקב פעיל. הסיבות למעבר לטיפול פעיל כללו: 7 מטופלים בעקבות התקדמות ערך גליסון בביופסיה, מטופל אחד עקב עליית PSA ,מטופל אחד עקב ממצאים ב MRI ומטופל אחד עקב תסמינים חסימתיים קשים. בפתולוגיה נתגלה מטופל בודד עם שוליים מעורבים, לא נתגלו מטופלים עם עדות למחלה מפושטת.
מסקנות
מעקב פעיל היא שיטת טיפול בטוחה בחולים עם סרטן ערמונית בסיכון נמוך. לאחר מעקב ממוצע של 41 חודשים שלושת רבעים מהחולים נשארו במעקב פעיל.