יעילות השתלה חוץ שלפוחיתית של השופכן לשלפוחית השתן בגישה לפרוסקופית בסיוע רובוטי בשל היצרות שפירה

אלון יעקב לזרוביץ' יעקב רמון דורית זילברמן זהר דותן
אורולוגיה, בית החולים ע"ש "חיים שיבא", תל השומר

רקע

היצרות שפירה של השופכן האמצעי או התחתון לרוב מטופלת על ידי השתלת השופכן לשלפוחית בגישה פתוחה. השימוש בטכניקה רובוטית בניתוחים אורולוגים מתפתח, אך המידע לגבי השתלת השופכן לשלפוחית בטכניקה רובוטית מוגבל.

מטרה

בדיקת יעילות השימוש בטכניקה רובוטית בהשתלה מחדש של שופכן לשלפוחית השתן בשל היצרות שפירה של שופכן אמצעי או תחתון.

שיטות

בוצעה סקירה רטרואקטיבית של תיקי מטופלים לאחר השתלה מחדש של שופכן לשלפוחית השתן בסיוע רובוט. הנתונים שנאספו: נתונים דמוגרפיים, התייצגות קלינית, איטיולוגיה, משך הניתוח, אובדן דם, סיבוכים תוך ובתר ניתוחיים והמעקב לאחר הניתוח.

תוצאות

במחקר נכללו 6 מטופלים (50% גברים), בגיל ממוצע של 52 שנים. הסיבה להיצרות בכל המקרים היתה פגיעה איאטרוגנית (50% לאחר ניתוח גניקולוגי, 50% לאחר ניתוח אורולוגי אנדוסקופי). השתלת השופכן בוצעה בכל המקרים בטכניקה חוץ שלפוחיתית, משך הניתוח הממוצע - 221 דקות. במקרה אחד בוצע מעבר לניתוח פתוח בשל חוסר זיהוי השופכן משנית לפיברוזיס נרחב סביבו. אובדן הדם הממוצע היה 27 סמ"ק ובשני מקרים בוצע קיבוע של השלפוחית לשריר הפסואס (PSOAS HITCH). משך האשפוז הממוצע היה 7.2 ימים ובכל המקרים הושאר תומכן שופכני אשר הוצא לאחר 47 ימים בממוצע. בכל המקרים לא היו סיבוכים תוך ניתוחיים. סיבוכים לאחר ניתוח כללו זיהום דרכי שתן, זיהום פצע וכאב נוירופטי וחסר תחושתי בירך בצד שנותח. משך המעקב הממוצע היה 11 חודשים. בכל המטופלים לא היה צורך בניקוז כלייתי או ניתוח חוזר במשך תקופת המעקב.

מסקנות

הגישה הלפרוסקופית בסיוע רובוטי להשתלה מחדש של שופכן לשלפוחית השתן הינה גישה בטוחה ויעילה, ללא סיבוכים משמעותיים.

אלון יעקב לזרוביץ'
אלון יעקב לזרוביץ'
מחלקה אורולוגית תל השומר








Powered by Eventact EMS