רקע
אקזנטרציה אגנית לאחר חזרה של גידול גניקולוגי אגני כוללת הסרה של מגוון אברי האגן הכוללים: רחם וטפולות, נרתיק, שלפוחית השתן והרקטום. המידע בספרות אודות התוצאים האורולוגים במטופלות לאחר אקזנטרציה אגנית משנית לגידולים גניקולוגים ממאירים הינו מוגבל.
מטרה
בדיקת התוצאים האורולוגים במטופלות לאחר ניתוחי אקזנטרציה אגנית משנית לגידולים גניקולוגים ממאירים.
שיטות
בוצעה סקירה רטרואקטיבית של תיקי מטופלות לאחר אקזנטרציה אגנית משנית לגידול גניקולוגי ממאיר. הנתונים שנאספו: נתונים דמוגרפיים, נתוני הגידול והמעקב האונקולוגי, הסיבה לאקזנטרציה וסוג הניתוח, מעקב לאחר הניתוח. משך המעקב הממוצע היה 31 חודשים.
תוצאות
במחקר נכללו 13 מטופלות עם גידול גניקולוגי אגני חוזר בגיל ממוצע של 48 שנים אשר טופלו על ידי אקזנטרציה אגנית. הגידול השכיח היה סרטן צוואר הרחם (77%). בכל המקרים לא היתה עדות לגידול גרורתי בעת הניתוח. אקזנטרציה מלאה בוצעה ב 55% מהמקרים. בקרב 44.4% מהמטופלות בוצע ניקוז כלייתי טרום אקזנטרציה. בקרב 56% מהמטופלות לא נמצאה התקדמות של המחלה, כאשר במטופלת בודדת – נמצאה חזרה מקומית ללא עידות לגידול גרורתי. משך השרידות הממוצע ללא מחלה היה 28 חודשים ומשך השרידות הכללית הממוצע היה 35 חודשים. סיבוכים אורולוגים לאחר הניתוח כללו: היצרות סטומה במטופלת בודדת- טופלה בהרחבה ידנית, הרחבת מערכת מאספת עליונה ב- 55% מהמטופלות, ב40% מהן משנית להתקדמות המחלה. 33% מהמטופלות נזקקו לניקוז כלייתי לאחר הניתוח.
מסקנות
אקזנטרציה אגנית משנית לגידולים גניקולוגים ממאירים תורמת להישרדות משמעותית למרות גידול אגני חוזר וטיפולים קודמים. עם זאת, מדובר בניתוח מורכב המלווה בסיבוכים אורולוגים לא מבוטלים משנית לניתוח והתקדמות המחלה.