האם ממצא של PI-RADS 3 בבדיקת MRI ערמונית מצריך ביופסיה?

אסף פישלביץ 1 חסן חאסקיה 2 טטיאנה קוגן 3 איתי שגיא 1 אמיר ביכלר 1 דניאל קייזמן 4 הדס דרסלר 4 אילן ליבוביץ' 1 איתי שטרנברג 1
1מחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר
2מחלקת דימות, מרכז רפואי מאיר
3מכון פתולוגי, מרכז רפואי מאיר
4מכון אונקולוגי, מרכז רפואי מאיר

הקדמה

מקובל כי כל ממצא ברמת דירוג PI-RADS≥3 מצריך ביופסיה. מטרתנו לבדוק את הסיכוי למצוא ממאירות משמעותית קלינית במטופלים אלו.

שיטות

סקירה רטרוספקטיבית של מאגר המתוחזק באופן פרוספקטיבי של ביופסיות ערמונית בהנחיית MRI במהלך תקופה של שנתיים. הכללת כלל המטופלים עם מידע מספק. תיאור ההתוויות לביצוע הביופסיות, הסיכוי למציאת ממאירות משמעותית קלינית במטופלים עם ממצא בדרגת חשד PI-RADS 3 בחלוקה לפי ההתוויות השונות והשוואה לסיכוי למצוא ממאירות משמעותית קלינית במטופלים עם ממצאים משמעותיים יותר (PI-RADS≥4).

תוצאות

הכללת 229 מקרים עם מידע מספק. מתוכם, 79 (34.5%) מטופלים עם ממצא בדרגת חשד PI-RADS 3 ו 150 (65.5%) עם ממצא בדרגת חשד PI-RADS≥4.

בקרב 17 מטופלים עבורם היתה זו ביופסיה ראשונה, בשניים (11.8%) נמצאה ממאירות משמעותית קלינית (קבוצת דירוג 2 בשני המקרים). בקרב 43 מטופלים עבורם היתה זאת ביופסיה חוזרת ללא אבחנה של ממאירות בעברם, בשלושה (7%) נמצאה ממאירות משמעותית (שניים עם קבוצת דירוג 2 ואחד עם קבוצת דירוג 4). בקרב 19 מטופלים במעקב פעיל עקב אבחנה של ממאירות בדרגת סיכון נמוכה, נמצא גידול משמעותי ב 2 (10.5%) מקרים (קבוצת דירוג 2 בשני המקרים).

למטופלים עם ממצאים בדרגת חשד גבוהה היה סיכון גבוה יותר למציאת ממאירות משמעותית בכל הקבוצות. 43.2%, 42.4%, 36.0% במטופלים להם זו ביופסיה ראשונה, מטופלים להם זו ביופסיה חוזרת ומטופלים במעקב פעיל, בהתאמה. הבדלים אלו היו משמעותיים סטטיסטית (p

מסקנות

הסיכוי למציאת ממאירות משמעותית קלינית במטופלים עם ממצא ברמת חשד בינונית (PI-RADS 3) נמוך. מומלץ שימוש בבדיקות נוספות לשיפור בחירת המטופלים לביופסיה בכדי להימנע מביופסיות מיותרות ואבחנת יתר של גידולים בסיכון נמוך.

אסף פישלביץ
אסף פישלביץ
מרכז רפואי תל אביב איכילוב








Powered by Eventact EMS