מבוא - איסוף שתן במשך 24 שעות (24-UMP) מהווה חלק אינטגרלי מהבירור המטבולי הנחוץ במטופלים עם אבנים בדרכי השתן. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון האם ניתן לוותר על בירור זה בתנאים מסוימים.
מטופלים ושיטות: נסקר מאגר נתונים פרוספקטיבי על נבדקים במרפאתנו הנמצאים במעקב בשל מחלת אבני כליה. כל הנבדקים עברו הערכה מטבולית שכללה 24-UMP ובו נכללו, בין השאר, הרכיבים הבאים: נפח, סודיום, קלציום, חומצה אורית, אוקסלאט, ציטראט. נבדקו הנתונים הבאים: גיל, מין, מדד מסת הגוף(BMI), היסטוריה משפחתית, נוכחות יתר לחץ-דם (יל"ד), סוכרת, היפרליפידמיה ועישון. נוכחות של הפרעה מטבולית אחת לפחות (יל"ד, סכרת, היפרליפידמיה) הוגדרה כ"מחלות נלוות" (AC), היעדרם הוגדר כ"ללא תחלואה" (NC). הנבדקים חולקו לארבע-קבוצות: יצרני אבן חוזרים לעומת יצרני אבן חדשים, עם ובלי מחלות רקע:
1st+AC; 1st+NC; Recurrent+AC; Recurrent+NC.
בוצעה השוואה של הנתונים כנ"ל בין הקבוצות. הנתונים מובאים כמספר(%) או חציון (תחום בין רביעוני). הופעלו מבחן T למשתנים רציפים ומבחן 2χ למשתנים בדידים/קטגוריים.
תוצאות: נסקרו נתוניהם של 403 נבדקים שנראו במרפאתנו בין השנים 2010-2016. המטופלים בקבוצת ה AC מבוגרים יותר בעת הופעת האבן הראשונה (P=0.001), בעלי BMI גבוה יותר (P=0.001) וכן בעלי שכיחות גבוהה יותר של השמנת יתר BMI>30, p=0.001).
"יצרים ראשונים" בין עם AC או NC היה שיעור גבוה יותר של `נפח שתן נמוך` (78% vs. 63%, p=0.009) בהשוואה ליצרים חוזרים. ביתר המשתנים, לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית בין הקבוצות.
מסקנות: יצרני אבנים ראשונים (עם או בלי AC) בעלי נטייה לנפח שתן נמוך בעת ביצוע 24-UMP. למעט זאת, לא ניתן להדגים אנומליות משמעותיות בהרכב איסוף שתן 24 שעות ביצרנים ראשונים. לכן, מומלץ לדחות הבירור לאחר האירוע השני ומעלה.