מטרה: להעריך התוקף של תוכנת HEARO, אימון שמיעה אינטרנטי לדוברי עברית.
רקע תיאורטי: אנשים שהתאימו עבורם אמצעי שמיעה, מכשירי שמיעה או שתל כוכליארי, לעיתים קרובות אינם "נהנים" מהם ומתקשים לשמוע איתם. על פי הספרות, אימוני שמיעה תורמים לשיפור יכולת הזיהוי והבנת הדיבור אצל אנשים עם אובדן שמיעה הנעזרים במכשירי שמיעה או שתל כוכליארי (Fu, Galvin, Wang & Nogaki, 2005; Stacey et al., 2010). אימוני שמיעה בתוכנה אינטרנטית ונגישה, יכולה להקל על מבוגרים ואוכלוסיות המתקשות בהתניידות, וכן לאפשר לכלל האנשים עם אובדן בשמיעה מקור זמין ונוח לאימוני שמיעה, כך שיוכלו לתרגל לעיתים תכופות יותר. עם זאת, הנתונים הקיימים בתחום זה מבוססים על מחקר לאנשים דוברי אנגלית. אימוני שמיעה אינטרנטיים שנבדקה יעילותם קיימים רק באנגלית והצורך בהתאמת אימון שמיעתי אינטרנטי לדוברי עברית הינו משמעותי.
שיטת מחקר: המחקר כולל שלוש קבוצות של 30 משתתפים דוברי עברית ובעלי שמיעה תקינה לגילם: ילדים בגיל 10 - 12 שנים, צעירים בגיל 20 - 35 שנים ומבוגרים בגיל 60 שנים ומעלה. כל משתתף מבצע 12 מטלות מתוכנת HEARO ברמת זיהוי והבנה, ללא רעש רקע ועם רעש רקע של שני דוברים עם SNR=0.
ממצאים: הממצאים הראשוניים מראים על ביצועים גבוהים בקרב צעירים ברוב המטלות. קבוצות הילדים והמבוגרים מראות ביצועים טובים, אך נמוכים יותר מקבוצת הצעירים, בעיקר במטלות של זיהוי זוגות מינימליים הנבדלים בתכונית אחת. בנוסף, הביצועים במטלות הכוללות רעש רקע של שני דוברים נמוכים יותר מהביצועים במטלות ללא רעש רקע בכל קבוצות הגיל.
דיון: מחקרים מראים כי אנשים עם אובדן שמיעה שביצעו אימוני שמיעה באמצעות אימון שמיעה מבוסס מחשב שיפרו משמעותית את יכולות ההבחנה והזיהוי השמיעתי של מילים על רקע רעש וזיהוי דיבור של דוברים ביומיום (Barcroft et al., 2016; Tye-Murray, Spehar, Sommers, & Barcroft, 2016). בהתאם לממצאי המחקר אנו צופים כי אימון HEARO יהווה אימון יעיל לאנשים עם ירידות שמיעה שונות. בנוסף, נראה כי האפשרות של השמעה חוזרת בתוכנה, משפרת את ביצועי כלל הנבדקים.