הכינוס ה-55 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

הצגת מקרה: טיפול תקשורת קבוצתי בשילוב בישול למטופלים עם אפזיה

maayan yehoshoua
אשפוז יום שיקומי, בית חולים שיבא תל השומר

מטרה: התנסות בשילוב בישול כאמצעי בטיפול בתקשורת אצל מטופלים עם אפזיה, במסגרת לימודי "שילוב בישול בטיפול" (סמינר הקיבוצים).

רקע: בשנים האחרונות התפתחה הגישה הסוציאלית לטיפול באפזיה. מחקרים מראים שאנשים עם אפזיה מדווחים על אפשרויות מצומצמות בהשתתפות בחברה והיעדר פעילות משמעותית עבורם. הגישה הסוציאלית שמה דגש על תקשורת כוללנית תוך חיזוק השימוש ביכולות השמורות, באסטרטגיות פיצוי ובתקשורת תומכת חלופית. יישום הגישה מתבצע בטיפול פרטני או במסגרת קבוצתית שמטרתה הכללת השימוש ביכולות השפה והדיבור הקיימות, מחוץ לחדר הטיפולים ובתקשורת חברתית (אולניק, ד, 2008). אוכל ובישול מהווים גורם קיומי בסיסי וכוללים היבטים מוטוריים, קוגניטיביים, תחושתיים, רגשיים, היסטוריים ותרבותיים (ברק, א. 2016) ובנוסף, בישול מהווה הקשר יומיומי, תפקודי וחברתי.

שיטה: טיפול קבוצתי בשילוב בישול, בשיקומון יד-שרה, ראשל"צ, בעשרה מפגשים חד-שבועיים לאורך כשלושה חודשים. השתתפו 3 מטופלים, שני גברים ואישה, בגילאי 61-71 שנים, עם אפזיה בינונית- חמורה. המפגשים כללו הצגת מהלך המפגש והמתכון, בישול משותף, שיח על התהליך או על הנושא, סיכום המפגש ואכילת התוצר. חומרי הטיפול הונגשו.

תוצאות: נצפתה דינמיקה חיובית קלה ביכולות התקשורת של המשתתפים שהתבטאה בפנייה ללוחות התקשורת הייעודים, בשימוש בהם לצורך הרחבת תוכן השיח והבעה של כוונות תקשורתיות שונות, תוך הגברת השימוש באסטרטגיות פיצוי של יצירת קשר עין ושימוש בג`סטות. במקביל נצפו יותר ניסיונות יזימה תקשורתית לשיתוף ופניות יזומות אחד אל השני ללא תיווך הקלינאית. בנוסף, המשתתפים דיווחו על הנאה ממרכיבי המפגש הטיפולי השונים.

מסקנות: שילוב בישול בטיפול קבוצתי תקשורתי, מספק תוכן קונקרטי להתייחסות, מאפשר תרגול מיומנויות שיח ומיומנויות פרגמטיות בתוך הקשר טבעי ותפקודי ועשוי להגביר את הכשירות התקשורתית של אנשים עם אפזיה. מרכיבי הטיפול הקבוצתי בשילוב בישול, יכולים להוות בסיס להגברת יזימה תקשורתית, תחושת מסוגלות והנאה מתקשורת חברתית, אשר פעמים רבות מופחתות עם אפזיה.

מקורות:

אולניק, ד. ( 2008). הגישה הסוציאלית לטיפול באפזיה. שיקומדע 25, 31-33

ברק, א. (2016). הצצה לקליניקה שהיא מטבח. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 1/10/2018, מאתר פסיכולוגיה עברית:https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3454









Powered by Eventact EMS