מטרת המחקר הנוכחי הינה בחינת מהלך התפתחות המודעות לכללי שיחה ולהפרתם בקרב ילדים בני 4- 10 שנים בעלי התפתחות טיפוסית, לצורך זיהוי רצף ההתפתחות בהתאמה לגיל וזיהוי משתנים המשפיעים על מרכיב התפתחותי פרגמטי זה.
רקע תאורטי: עדויות לתפקוד פרגמטי הולם ניתן למצוא אצל ילדים בשלבים קדם מיליים ובהמשך גם באופנים מילוליים. אולם, רק בגילאים בוגרים יותר (לקראת הכניסה לביה"ס ובמהלכו) ילדים מפגינים מודעות גבוהה יותר לתפקודים פרגמטיים במגוון מצבי שיחה ומפגינים יכולת מטא-פרגמטית לשיקוף מפורש של ידע על ההתנהגויות והחוקים הפרגמטיים בעת שיחה (Collins, Lockton & Adams, 2014). בספרות קיימים ממצאים שאינם חד משמעיים לגבי התפתחות יכולות אלו ולגבי רמות ההבהרה המפורשות להן יש לצפות בתיאורים מטא-פרגמטיים של ילדים. מעבר לכך, חסרות פרדיגמות מחקריות בעזרתן ניתן להעריך כישורים מטא-פרגמטיים אצל ילדים בעלי התפתחות טיפוסית והתפתחות שאינה תקינה.
שיטת המחקר: בעבודה זו נבדקה המודעות המטא-פרגמטית לזיהוי הפרות חוקי שיחה אצל 75 ילדים בני 4- 10 שנים בעלי התפתחות טיפוסית. פרדיגמת הבדיקה התבססה על צפיה בסדרה של 8 סרטונים קצרצרים של שיחה בין ילדים, שהוכנו לצורך המחקר כשבכל סרטון חלה הפרה של כלל שיחתי (כגון: אי שמירה על תור במהלך השיחה). תשובות הנבדקים לסדרת שאלות לאחר הצפיה הובילו לממצאים ברורים לגבי הגיל בו ילדים מזהים את ההפרה, הגיל בו מצליחים לשקף מפורשות ידע מטא-פרגמטי ביחס לכללי השיחה והקורלציה החיובית של יכולות אלו עם הגיל. מרכיבים קטגוריאלים נוספים זוהו כמשפיעים על היכולת.
השלכות עבודה זו יכולות לתרום למודעות קלינאים העובדים על מרכיבי פרגמטיקה ביחס לפרדיגמות הערכת תפקוד וביחס לציפיות מותאמות גיל ממטופליהם.
Collins, A., Lockton, E. and Adams, C. (2014). Metapragmatics explicitation ability in children with typical language development: Development and validation of noval clinical assessement. Journal of Communication Disorders, 52, 31- 43.