הכינוס ה-55 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

"ילדות ממוסכת" – השלכות של שימוש אימהי בטלפון חכם על האינטראקציה אם-ילד

יעל לדרר 2 קטי בורודקין 1
1החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת תל אביב
2קליניקה פרטית

אנחנו נמצאים באיבו של הניסוי החברתי הגדול בעולם- כניסה מהירה ואינטנסיבית של מכשירים "חכמים" אשר נוכחים איתנו לאורך כל היום ובכל פעילויותינו. לצד הרווחים שהטלפון מספק לנו, לשימוש בו יש השלכות על התפקוד שלנו בכלל, ועל התקשורת הבין אישית בפרט, כולל בין הורים לילדים.

אינטראקציה רגישה ואיכותית בין פעוט למטפל שלו בגיל הרך היא חיונית להתפתחות השפתית, הרגשית, ועוד ולכן פגיעה באיכות וכמות האינטראקציה עלולה להתבטא בפגיעה התפתחותית. לכן ראוי לשאול אם ואיך משפיע שימוש הורי בטלפון חכם על האינטראקציה שמקבל הפעוט.

הספרות עשירה אמנם במחקר על השפעותיו של שימוש ישיר של הילד במדיה על התפתחותו, אך דלה במחקר השפעותיו של שימוש הורי במדיה ליד הילדים. עד כה, נערכו בעיקר מחקרים הבודקים השפעה של טלויזיה דולקת על האינטראקציה, ובמחקרים אלו מצאו פגיעה באינטראקציה. מחקרי שדה ראשונים על טלפונים חכמים מצאו ממצאים דומים- תגובתיות הורית נמוכה ופחות אינטאראקציה מילולית ולא מילולית. לעומת האינטנסיביות של השימוש במכשיר, המחקר בתחום דל ביותר.

המחקר הנוכחי בא לבדוק בצורה מבוקרת את ההשפעות של שימוש אימהי בטלפון חכם על האינטראקציה בין האם לילדה. לחדר המסודר כמו סלון הוזמנו 40 דיאדות של אמהות וילדים בני 24-36 חודשים למשחק ספונטני, כאשר בשליש מהזמן האם התבקשה לקרוא בטלפון החכם שלה, בשליש מהזמן התבקשה לקרוא במגזין ובשליש- לשחק עם הילד באופן ספונטני. סוג הפעילות של האם יצר הבדלים כמותיים ואיכותיים באינטראקציה: כאשר האם קראה (בטלפון או במגזין) היו פחות מבעים ומשכם היה קצר יותר לעומת כשהאם היתה פנויה. קריאה בטלפון גררה איתה יותר כשלונות בהיענות לעומת קריאת מגזין. בנוכחות מדיה דיגיטלית הופיעו פחות הרחבות וכן יותר כשלונות לכוונות תקשורתיות המחייבות סגירת מעגל (כמו שאלות ובקשות).

ממצאים אלו עשויים להיות בעלי חשיבות גבוהה להתפתחות השפתית, הרגשית והתקשורתית של הילד, אצל ילדים לאימהות המשתמשות הרבה בטלפון החכם לידם.









Powered by Eventact EMS