הכינוס ה-55 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

חוויית השימוש של קלינאי תקשורת בעבודה עם מערכת לטיפול מרחוק

לירון מיק 1 אסנת סגל 1,2 יאיר שפירא 1
1פיתוח קליני, AmplioSpeech Ltd
2החוג להפרעות בתקשורת, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב

בשנים האחרונות טיפול-מרחוק הולך ומתפתח בתחום ההפרעות בתקשורת. על פי סקר שנערך ב-2016 ע"י ASHA (American Speech and Hearing Association), 64% מהקלת"ק מספקים טיפולים מרחוק באמצעות מחשב, מתוכם כ-70% טיפולים בילדים. טיפולים אלה מהווים פתרון לקשיי נגישות ותורים. יחד עם זאת מעט ידוע על שביעות הרצון של הקלת"ק ממתן טיפולים מסוג זה.

באפריל 2018 נערך מחקר ע"י אוניברסיטת מונטנה בארה"ב, בשיתוף עם חברת AmplioSpeech, שבחן את מידת השימוש והתועלת במתן טיפולים מרחוק (דרך מחשב) בהפרעות בתקשורת לילדים בגיל בי"ס החיים בקהילות מרוחקות. מערכת AmplioSpeech כוללת פלטפורמה אינטראקטיבית לטיפול באמצעות שיחת וידאו וכן אפליקציה לנייד שמאפשרת ביצוע תרגולים באופן עצמאי או עם צוות מתרגלים, אשר ניתנים ע"י הקלת"ק ונמצאים בפיקוחם.

שישה מטופלים בגילאים 4-11 שנים, אשר סבלו משיבושי היגוי, קיבלו טיפולים שבועיים מרחוק ע"י קלת"ק מוסמכות מאוניברסיטת מונטנה, באורך 20 דק` באמצעות פלטפורמת AmplioSpeech. כמו כן נתנו תרגולים יומיומיים באמצעות אפליקציה ייעודית, שבוצעו ע"י צוות של סטודנטים לתואר שני בהפרעות בתקשורת. המידע מהתרגולים הועבר לקלינאים, כדי לאפשר להם מעקב אחר התקדמות המטופל במהלך השבוע. המחקר ארך ארבעה שבועות אשר במהלכם נבדקה מידת ואיכות השימוש של צוות המטפלים והמתרגלים במערכת ע"י ביצוע ראיונות שבועיים, מעקב אחרי פעילות במערכת ומילוי שאלוני שביעות רצון.

תוצאות המחקר הראו כי בממוצע, על כל טיפול עם מטופל נרשמו 3 כניסות לפרופיל שלו במערכת ע"י הקלינאי לצורך בקרה ומעקב. בשאלונים שחולקו לאנשי הצוות בתום המחקר נמצא כי 100% מהקלינאים הסכימו שהמידע שהתקבל מהמערכת עזר להם להתכונן לטיפול הבא שלהם עם המטופל, שצוות המתרגלים שיפרו את התקדמות המטופלים ושהתקשורת עם המטופלים הייתה קלה. כל אנשי הצוות (קלינאים ומתרגלים) הסכימו שמתן טיפול במודל זה שיפר את התוצאות הקליניות של המטופלים. מידת השימוש של הצוות במערכת וכן המשוב שנתנו לאורך תקופת המחקר, מרמזים על הבנת החשיבות של המערכת הטכנולוגית ככלי עזר המחזק את המשכיות הטיפול ותוצאותיו הקליניות.

בהרצאה יתואר תהליך ההסתגלות לשימוש במערכת בקרב אנשי הצוות לאורך תקופת המחקר, יוצגו נתונים לגבי מידת השימוש במערכת וכן עדויות הצוות בנוגע ליתרונות ולחסרונות של טיפול מסוג זה.









Powered by Eventact EMS