רקע: מחקרים רבים מראים שתגובה להתערבות (RTI) יכולה להציע פתרון לפיתוח שיטות תקפות מבחינה תרבותית ולשונית. ההערכה צריכה להיות רגישה לצמיחת כישורים בטווח הקצר ולהתוות כיוונים טיפוליים. ביצוע משימות דומות במגוון שפות, המותאמות לנבדקים מבחינה תרבותית ולשונית, יסייע לאנשי מקצוע להבדיל טוב יותר בין לקות שפה ובין שונות בהתפתחות שפה תקינה.
מטרה: בנית מודל להתערבות נרטיבית בערבית ובחינת תקפותו של המודל במסגרת הערכה דינמית.
שיטה: התערבות מבוססת נרטיבים (Spencer et al, 2017) הותאמה לערבית בהתחשב באופי הדיגלוסי של השפה הערבית, הדיאלקטים השונים בשפה הדבורה והמגע הלשוני עם העברית תוך שימת דגש על הבדלים תרבותיים. תהליך ההתאמה נעשה בכיתה של עשרים דוברות ערבית מדיאלקטים שונים. בשלב ראשון נקבעו העקרונות שהנחו דוברים ילידים בדירוג הסיפורים בסולם של ההתאמה התרבותית (למשל, היכרות מוגבלת עם מערות על החוף). לאחר מכן נכתבו הסיפורים מחדש על ידי הסטודנטים תוך שימת דגש על עקרונות הRTI מבוסס הנרטיבים. הסיפורים המתאימים ביותר אליהם הגיעו בהסכמה הסטודנטים דורגו על ידי שתי מומחיות נוספות (קלינאית תקשורת ובלשנית). עשרה סיפורים מותאמים שימשו להערכות דינמיות של 20 ילדים בגילאי 4 עד 6. ההתערבות נעשתה באמצעות שלשה סיפורים וכל ילד נבדק לפני ואחרי ההתערבות על מנת להעריך את השפעתה.
תוצאות: נמצא שפור מובהק בהבנה, הפקה ומבנה אפיזודי בין ההערכה המקדימה להערכה הסופית לאחר מפגש אחד בלבד, ללא שינוי באוצר המילים או במבנים מורכבים. עם זאת שיפור בהפקה נמצא בקורלציה עם מורכבות שפתית. כמו כן נמצא שיפור תלוי גיל במיומנויות נרטיביות ולשוניות בקרב ילדים עם בעלי התפתחות שפה תקינה, ללא קשר לסגנונות הסיפור שלהם ולמידת התמיכה האוריינית בבית. השיפור ניכר בעיקר בקרב הילדים הבוגרים יותר בעוד שהצעירים הראו שונות רבה.
דיון: השיפור ביכולות הנרטיביות משקף את החזרתיות המבנית בהתערבות וחוסר השינוי באוצר מילים ומורכבות תחבירית נובע מן הן השימוש באוצר מלים ומבנים שונה בכל אחד מן הנרטיבים. הקשר בין שיפור בהפקה למורכבות נבע משפור באלמנטים בהם נעשה שימוש ביחסים מורכבים יותר. לבסוף, השיפור שנצפה עם הגיל מצביע על אמינות האדפטציה, אך דרוש מחקר עם נבדקים רבים יותר על מנת לתקף אותה.
מראי מקום
Spencer, T.D., Petersen, D. B., & Restrepo, M.A. (2017). Puente de Cuentos. A bilingual response to intervention program for preschool children. Language Dynamics Group