קטגוריית התואר היא סממן לידע מילוני ומהווה מדד לעושר לשוני. רכישת מילות התואר מהווה מראה לתהליך התגבשות אוצר מילים העומד בבסיסן של מיומנויות שפתיות-אורייניות, קוגניטיביות, חברתיות ואף כישורים אקדמיים (לוי, 2012). בשנות בית הספר, מתגבש הלקסיקון האורייני. תהליך בנייתו מאופיין ברכישה אינטנסיבית של מילים חדשות, שהן פחות שכיחות ויותר ספציפיות במשמעותן, ולמידה של משמעויות סינונימיות, מטאפוריות ופוליסמיות. תכונות אלו באות לידי ביטוי באופן מובהק ביותר בקטגוריית התארים (Nippold, 2007).
מטרת המחקר הנוכחי היתה לבנות כלי להערכה של התפתחות הידע התוארי בגיל בית הספר היסודי ולבחון את התפתחות הידע באמצעותו. במחקר השתתפו 174 ילדי בית הספר היסודי, דוברי עברית, ממיצב סוציו-אקונומי בינוני-גבוה, ללא רקע של בעיות התפתחותיות. כלי המחקר נבנה במיוחד לצרכי המחקר הנוכחי וכלל 57 תארים שנשפטו במחקר קודם (דואני, 2014) כשייכים ל"מילון התשתיתי" - מילון המאפיין דוברי עברית בגיל בית הספר היסודי. השאלון כלל שאלות רב-ברירתיות ומבדק הפקה. השאלות שיקפו היבטים שונים של ידע מילוני כמו פוליסמיות (גמיש), סינונימיות (חרישי, שקט) וניגודיות (מוזנח-מטופח). מהימנות הכלי נמצאה גבוהה וממצאי המחקר מראים שליטה הולכת וגדלה בתארי המילון התשתיתי בגילאי בית הספר היסודי, אם כי אף אחת מהקבוצות לא הגיעה ל"אפקט תקרה". בניסיון להשוות בין דפוסי ההתפתחות של סוגי הידע המילוני, ניתן לראות דפוסים דומים בין תתי המבדק ניגודיות וסינונימיות, עם שתי "קפיצות מדרגה" בין כיתה א` ל- ב` ובין ג` ל- ד`. דפוס ההתפתחות של התארים אשר נושאים את תכונת הפוליסמיות המטאפורית, איטי יותר מהיכרות של תארים סינונימיים וניגודיים, עם קפיצת מדרגה ראשונה בין כיתות ג` ל- ד`. ניתוח איכותני של הנתונים מראה כי מוכרות התואר כפי שנשפטה בשיפוט מוקדם היא גורם מכריע אך אינו בלעדי, והידע התוארי ו/או ההצלחה במבדק מושפעים מגורמים נוספים.
המחקר הוא חלק מסדרת מחקרים שמטרתם לשרטט את מהלך רכישת קטגוריית התואר מילדות ועד בגרות. ממצאיו תורמים להבנתנו את תהליכי התגבשות הידע התוארי בעברית. השאלון שנבנה לצרכי המחקר יכול לשמש בעתיד כבסיס לכלי הערכה וטיפול בקשיי שפה-למידה.