הכינוס ה-55 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

פיתוח הבנה חברתית לתלמידים המאובחנים על רצף האוטיזם
מודל עבודה - בניית פרופיל ומודל התערבות מטה קוגניטיבי

יערה גרינשטיין עינת פולק רעות סימן טוב
אגף לחינוך מיוחד, משרד החינוך

מטרה
הצגת מחוון יישומי לבניית פרופיל בתחום הפרגמטי ובנוסף תוצג דוגמא ליישום תכנית התערבות מטה- קוגניטיבית בתחום מהות השיח.

רקע תיאורטי
שלוש תיאוריות קוגניטיביות מנסות להסביר את הביטויים ההתנהגותיים של האדם עם אוטיזם.

תאוריית TOM - תיאוריה זו טוענת שאנשים עם אוטיזם מתקשים לחשוב באופן תודעתי על עצמם ועל הזולת. תאוריית הקוהרנטיות המרכזית - קושי ביכולת לעבד אינפורמציה מספר מקורות ולבנות ממנה משמעות. תאוריית תיאוריה תפקודים הניהוליים - קושי ביכולת למצוא פתרון בעיה יעיל על מנת להשיג מטרה עתידית. כשר ומלכסון (2003), מפרטים ארבעה ממדים של הפרגמטיקה אשר מושפעים מתאוריות אלו וכוללים: פרגמאטיקה בסיסית (גרעינית) – כוונות תקשורתיות, כישורי שיחה, מהות השיח (פרגמאטיקה מרכזית) ותקשורת לא מילולית (פרגמאטיקה של הממשק).
כול אחד מממדים אלו מושפע מתיאוריה אחת או יותר ומשפיע על התקשורת של אנשים המאובחנים בספקטרום האוטיסטי.
הסדנא תתמקד בדרך התערבות בתחום מהות השיח בלבד. מהות השיח כולל על-פי גרייס (Grice, 1989) ארבע עקרונות המשפיעים על האינטראקציה: כמות, איכות, רלוונטיות. וסגנון. אנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה יכולים להבין את העקרונות האלו, אך מתקשים בשימוש נכון בהם בזמן אמת עקב העדר בדיקת תודעה של בן השיח בזמן אמת. כדי לקדם את מהות השיח תכלול ההתערבות פיתוח של שלושה תחומים עיקריים (אשר ישפיעו גם על התפתחות ה (TOM.
-מושגים מנטאליים (Woolfe, Want & Siegal, 2002) טענו כי למידה על אודות מצבים מנטאליים של הזולת כחלק מלמידת השפה תשפיע על התפתחות ההבנה החברתית של ילדים.
-מודעות עצמית: יכולת להבין את הזולת ואת עצמי משפיעה על יכולת TOM (Gopnick and Meltzoft, 1994 )
-פתרון בעיות: מאפשר לאדם לייצר מגוון רחב של תגובות אפשריות כדי להתמודד עם מצבים בעייתיים (D"Zurilla & Nezu, 2010 ). התנסות במודלים של פתרון בעיות יעזור לאדם להגמיש את חשיבתו לקראת בחירה בפתרון יעיל במצב נתון.

מהלך הסדנא

הצגת תיאוריות בבסיס האוטיזם והקשר ביניהן לבין ממדי הפרגמאטיקה. ותיאור התערבות.









Powered by Eventact EMS