בארץ ובעולם נהוג כעת לעודד את שילובם של ילדים עם צרכים מיוחדים במסגרת גן רגיל . המסגרות של גני ילדים כיום בארץ משלבות מצד אחד, ילדים בעלי מוגבלויות שקיבלו אבחנה לגבי העיכוב ההתפתחותי ומצד שני, פעמים רבות הגנן/ת אחראי באיתור ו/או דיווח להורים על קשיים בהסתגלות של הילד במסגרת הרגילה והפניית ההורה לרופא ילדים כדי לקבל הרחבת אבחונים על ידי צוות רפואי רב מקצועי ששייך למכונים להתפתחות הילד (משרד הבריאות). בנוסף, בארץ כיום קיימת מצוקה באבחנת ילדים עם צרכים מיוחדים עקב תורי המתנה ארוכים לאבחון וטיפול במכונים להתפתחות הילד (ההמתנה יכולה להגיע עד לשנה). לכן, הגנן/ת צריך לקבל את הילד במסגרת הרגילה בו הוא נרשם בתחילת השנה. כחלק מחשיבות התפקיד של הגנן /ת בשילוב ילדים עם צרכים מיוחדים, "המכללה לחינוך על שם קיי" מכשירה את הסטודנטים לגיל הרך באמצעות הקורס "שילוב של ילדים עם צרכים מיוחדים בגן". לשם כך, מטרת המחקר היא להשוות את תפיסת הסטודנט בשתי נקודות זמן של הקורס (בהתחלה ובסוף הקורס) לגבי תהליך השילוב של ילדים עם צרכים מיוחדים במסגרת גן רגיל.
לפי תוצאות המחקר, הודות הקורס הסטודנטים משנים את נקודת מבטם על שילוב של ילדים עם צרכים מיוחדים. בתחילת הקורס, רוב הסטודנטים לא הכירו או הכירו באופן מועט מה היא התפתחות לקויה בגיל הרך. כתוצאה מכך, הסטודנט התייחס לילד כבעל קושי מיוחד ועליו לבנות בשבילו פעילויות עם ילד אחד או שני ילדים. לפי תפיסה זו, הסטודנט לגיל הרך מבצע שילוב חלקי ביותר בעבור הילד ומתקשה לשלב אותו כשווה ליתר הילדים של הקבוצה. לקראת סיום הקורס, הסטודנט רכש כלים כדי להבין את מקור העיכוב של הילד, למד איך לתכנן פעילויות תוך כדי זיהוי תכונות החוזק של ילד עם צרכים מיוחדים וכך, הסטודנטים הצליחו להתייחס למטרות הפדגוגיות של הפעילויות באופן שוויוני לשילוב של הילד עם צרכים מיוחדים בקבוצה.
ביבליוגרפיה
אבישר, ג' ( 2010 ). הכלה ונגישות. על תכנון לימודים ותכניות לימודים לתלמידים עם מוגבלויות. מכון מופ"ת.
איזנברג, י' (2012). סימני דרך לשילוב בריא של הילד החולה. על שילובם של ילדים חולים במחלות כרוניות קשות במערכת החינוך. מכון מופ"ת.
קליין פ', סובלמן רוזנטל, ו" (2010 ). ביחד ולבד. שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים במסגרת חינוך רגילות לגיל הרך".רמת גן: רכס הוצאה לאור. ישראל.