תלונה על עקצוץ פומי בעת תגר למזון אינה יכולה לשמש כמדד להפסקת התגר

Oren Zipper 2 Michael Levy 1 Liat Nachshon 1 Naama Epstein Rigbi 1 Michael Goldberg 1 Arnon Elizur 1
1המכון לאלרגיה אימונולוגיה וריאות ילדים, מרכז רפואי אסף הרופא, Israel
2חטיבת הילדים, בית החולים אסף הרופא, צריפין, Israel

רקע: בדיקת הבחירה כיום לאבחנה של אלרגיה למזון היא תגר מזון כפול סמיות אולם תגר פתוח מהווה אלטרנטיבה מקובלת. תגר למזון מוגדר חיובי עם הופעת ממצאים אובייקטיביים. עם זאת, במהלך התגר מדווחות לעיתים קרובות תלונות סובייקטיביות, דוגמת עקצוץ בפה, אשר מקשות על התקדמות בתגר ומעלות חשש מפני תגובה קרבה. אין כיום אינפורמציה לגבי היכולת של תלונות מסוג זה לנבא תגר חיובי. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך האם תלונה על עקצוץ בפה במהלך תגר מזון מנבאת תגר חיובי.

מבנה המחקר: במחקר עוצבה רטרוסקפטיבי נסקרו 652 תגרי מזון אשר בוצעו ל 184 נבדקים במכון האלרגיה בבית החולים אסף הרופא. נבדקו תגרים למזונות הבאים – חלב, ביצים, שומשום, בוטנים ואגוזים (מלך, פקאן, קשיו, פיסטוק ושקדים). בוצעה השוואה בין החולים שהתלוננו וכאלו שלא התלוננו על הרגשת עקצוץ בפה במהלך התגר ונבדק הקשר של תלונה זו לתוצאת התגר.

תוצאות המחקר: תלונות על עקצוץ פומי היו ב- 237 (36.3%) מהתגרים, ללא הבדל בין סוגי המזונות השונים, מין, או רקע של אסתמה או דרמטיטיס אטופית. גיל מבוגר יותר ותבחין עורי גדול יותר נמצאו באסוציאציה עם עקצוץ פומי בתגר. שני המשתנים שנמצאו מנבאים תגר חיובי בניתוח רב משתני היו תבחין עורי גדול יותר ותלונות על עקצוץ פומי במהלך התגר. תגר חיובי נמצא ב–70% מהתגרים בהם היו תלונות על עקצוץ פומי לעומת 30% מהתגרים ללא תלונות אלו (p<0.001). עם זאת, 30% מהתגרים, אשר במהלכם היו תלונות על עקצוץ פומי, הסתיימו ללא תגובה והוגדרו שליליים.

מסקנות: תלונות על עקצוץ פומי במהלך תגר מזון מעלות את הסיכון לתגר חיובי אולם שיעור התגרים השליליים בנוכחות תלונות אלו הוא גבוה מכדי לאפשר הסתמכות עליהן להפסקת תגר.









Powered by Eventact EMS