ניהול פרויקטים באמצעות שיטת BIM

טל פוגל
אזור ירושלים, אפשטיין ניהול פרויקטים, ישראל

ניהול פרויקטים באמצעות שיטת BIM

טל פוגל

מנהל אזור ירושלים, אפשטיין ניהול פרויקטים, ישראל

BIMראשי תיבות של (Building information modeling) היא שיטת ניהול מידע שמטרתה ייעול התכנון והביצוע של פרויקטים בתחום ההנדסה האזרחית.

BIM הינה שיטה שקיימת כבר למעלה מעשור בפרויקטים של בנייה בעולם לייצוג דיגיטלי וכמותי של כלל המאפיינים במבנה.
באמצעות השיטה נוצר שיתוף ידע ומידע בין הלקוח , צוות ניהול הפרויקט והפיקוח ,צוות התכנון ,קבלני הביצוע והתפעול בפרויקטים מרובי מערכות ותשתיות , באמצעות השיטה נחסכים משמעותית העלויות ומשך הזמן של ההקמה ועלויות התפעול והאחזקה .

כאמור ,פרויקט בינוי אינו נגמר בהשלמת ההקמה,לפיכך מודל BIMמשמש ארכיון חי של המבנה, והוא ממשיך בתפקידו גם לאורך התפעול והאחזקה היום יומיים של המבנה ובכל חלק ממחזור חיי הפרויקט מודל BIM ומאפשר שליפה קלה של הנתונים הרלוונטיים לצורך ביצוע של פרוקיטים נוספים ,שידרוגים ופעילויות של אחזקה /תפעול או שינויים אחרים במבנה.

לארגון העוסק בהפעלת ואחזקת הנכסים, כדאי מאוד לממשק את מודל ה-BIM לתוכנת ניהול ואחזקת הנכס. כך יוכלו צוותי האחזקה לשלוף בקלות נתונים מהמודל על מנת לתכנן נכון פעולות אחזקה.

המצב כיום בפרויקטים של בניה ותשתיות בישראל ובעולם הוא של פריון נמוך וקשיים בניהול הפרויקט , הגורם להתארכות משך הביצוע ולחריגות תקציביות ניכרות בעיקר בפרויקטים ציבורים של תשתיות ומבנים.

ניתן למנות את החסרונות הבאים

  1. לא קיים תיאום מערכות בין המתכננים ותנאי האתר
  2. תכניות הביצוע אינן מדויקות .
  3. חריגות בתקציב בגלל אי תיאום בין היזם ,היועצים והמתכננים למול הקבלן .
  4. התארכות לוח הזמנים בביצוע בגלל חוסר יעילות .
  5. פגיעה באיכות התוצר עקב חוסר בתכניות לביצוע מדויקות.
  6. ASMADE לא עדכני, לא יכול לשמש מערכת ניהול נכסים

יתרונות BIM מול השיטה הקיימת

  1. תכנון הופך משרטוט דו ממדי להדמיה של הפרויקט (המודל) במרחב וירטואלי .
  2. תיאום בין המתכננים - אפשרויות מורחבות לעבודה משותפת של המתכננים , גם בנפרד וגם במקביל , אשר מפשט את יצירת ובחינת סופרפוזיציה במערכות בפרויקט.
  3. אפשרות להעביר למבצע העבודה מודל BIM לאתר, מעבר לשרטוטים המקובלים כיום.
  4. תימחור – מאפשר דיוק בקבלת כתבי כמויות ורשימות ברזל, מסגרות ,אבזור, נגרות ועוד ברמת דיוק כמעט אידאלית, נכון להיום אחד הצדדים החלשים במסמכי התכנון , באופן מסורתי מועסקים בפרויקטי בנייה כמאים ומפקחים רבים (בעלי מקצוע אשר מחשבים את כמות החומרים הנדרשת לביצוע הפרויקט) חישוב הכמויות נעשה באופן ידני, סיזיפי ולרב אינו מדויק.
  5. חישובים הנדסיים - ניתן להשתמש במודל לביצוע חישובים הנדסיים שונים על ידי הגדרה של תכונות פיזיקליות לאלמנטי הבניין (חוזק,גמישות , משקל , מקדם,מוליכות תרמית ,בידוד אקוסטי ועוד). החישובים נעשים באמצעות תוכנות אשר פועלות על גבי המודל הקיים ומאפשרות לבצע חישובי חוזק, עמידות לרעידות אדמה, דו"ח תרמי, אקוסטי ועוד באופן מדויק ומיידי ללא טעויות אשר נובעות מחוסר תיאום עם התכנון.
  6. ויזואליזציה בתלת מימד טעויות רבות בזמן התכנון והביצוע נובעות מקושי לתרגם שרטוטים בדו-ממד למבנים תלת ממדיים במציאות. הצגת המבנה כמודל תלת ממדי מצמצמת טעויות אלו ומאפשרת גם לבעלי עניין בלתי-מקצועיים (כגון דיירים, משקיעים) להבין כיצד ייראה המבנה לפני הקמתו, ובמידת הצורך להכניס שינויים בתכנון.

חברת אפשטיין מנהלת פרויקטים באמצעות שיטה זאת פרויקטי תחבורה ובינוי מורכבים .





החברה המארגנת: ארטרא בע"מ, רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6109202 טלפון: 03-6384444, פקס: 6384455–03
iem@ortra.com מייל לשאלות





Powered by Eventact EMS