תכנון וחיזוי אסטרטגי של כח אדם ברמה לאומית

מיקי ונגנהיים 1 רפי הוד 1,2 עירד בן-גל 2 אברהם שטוב 3 רתם ירקוני 1
1ייעוץ, ארגו ייעוץ בע"מ, ישראל
2הנדסת תעשייה, אוניברסיטת תל-אביב, ישראל
3פקולטה להנדסת תעשיה וניהול, טכניון מכון טכנולוגי לישראל, ישראל

כל ארגון המעסיק אלפי עובדים בפריסה ארצית, נדרש לתכנון וחיזוי כ"א לצורך קביעת היקף כ"א אשר יועסק על ידו במקצועות השונים. האיוש צריך לספק יחס בין תפוקת העבודה לבין תשומת כ"א לשימור ביצועים, או לעמידה ביעדים של שרות ו/או איכות שנקבעים על פי מדיניות הארגון או הרגולטור.

עבור ארגונים אלו, מודל היצע וביקוש פשוט אינו מספיק על מנת לחזות את כ"א הנדרש ואנו נדרשים לתת מענה לחיזוי כאשר לא כל הפרמטרים נמצאים בידנו. מכיוון שלוקח זמן להכשיר או לגייס עובדים, יש לתכנן מראש היערכות שתלווה את הצמיחה בביקוש. ישנם עיסוקים שדורשים היערכות של שנים לפני האיוש, כגון רופא מומחה בתחום הבריאות. כידוע, הכשרת רופא מומחה אורכת כ- 12 שנה, על כן יש לתכנן ולתקצב זמן רב מראש את כיתות הלימוד ואת המחלקות הנדרשות להכשרת מספר מומחים נקוב שיסיימו בזמן על פי הצורך העתידי. האלטרנטיבה להכשרה רבת השנים הנה החזרת ישראלים השוהים בחו"ל שהתמחו במקצועות הנדרשים והסמכתם לעבוד בארץ לאחר שסיימו בהצלחה בבחינות הסמכה. לעיסוקים אחרים, כגון מישרות מטה/מזכירות נדרשים חודשים ספורים, הכוללים זמן גיוס בשוק הישראלי, חפיפה וחניכה.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מספקת לנו נתונים על היקף האוכלוסיה במגזרים ובגילאים שונים בישראל ובאזוריה השונים. בלמ"ס לא תמיד נלקחות בחשבון השפעות של בינוי או החלטות מדיניות וביטחוניות המשתמעות בהגירה חיובית או שלילית לאזור. ניתן לחזות די במדוייק את הגידול באוכלוסיית ישראל, כ- 2% לשנה. אולם, ישנם משתנים כגון טכנולוגיה, שמתפתחת בשנים האחרונות בקצב מואץ ומשנה את תהליכי העבודה, את העיסוקים ואת היחס בין העיסוקים השונים בתהליך עבודה ספציפי. על כן מודל היצע וביקוש קלסי שמתבסס רק על המצב הקיים, לעתים לא מדוייק בניבוי צרכי כח אדם לעתיד של 5, 10 ובוודאי 20 שנה קדימה.

מודל חיזוי אסטרטגי טוב, נבנה על בסיס נתונים ממוחשבים וזמינים. בהנחה שיש לנו אינסוף נתונים איכותיים, יש לערוך תיעדוף שיזהה את המשתנים בעלי הערך הרב ביותר לדיוק מודל החיזוי. צוות המחקר שלנו נעזר ב"חזית היעילות" ככלי לבחינת המשתנים הנדרשים לקבלת מודל איכותי, ישים ולא מורכב מיותר מדי פרמטרים.

חיזוי אסטרטגי פעם בשנה ותרגומו לתקציב אינו מספיק. במודל שהקמנו אנו מספקים למקבלי ההחלטות מדדים רלוונטיים מה-OECD לצורך קביעת המדיניות. מצאנו שלא מספיק לעשות תכנון ותקצוב שנתי. יש צורך במודל שמהווה כלי ניהולי שוטף שמאפשר התמודדות אד הוק בדרישות כ"א מהשטח או מתלונות הציבור. דרישות כאלה הנם בדרך כלל ברמת אזור גיאוגרפי ולעתים ברמת מוסד ספציפי באזור. בגלל שהלקוחות לא בהכרח יצרכו את השירות/מוצר באזור בהם הם גרים ומכיוון שהעובדים בעיסוק ובמיוחד מומחים מתניידים אף הם בין האזורים השונים, בירידה לאזור גיאוגרפי או מוסד ספציפי, המודל מרכב יותר והדיוק יורד. לדוגמה, בתחום הבריאות, מומחים עובדים במקביל במרפאות בקהילה, בבתי חולים ובנוסף בפרקטיקה פרטית. חסרים נתונים לתשומה של כל עיסוק בכל מוסד/אזור גיאוגרפי ולכן קשה מאד לרדת לרזולוציה כזאת.

המודל שפיתחנו מושתת על היצע וביקוש ומנבא כ"א הנדרש במשרות- FTE. מחושבים בו מפתחות המרה (TK (Transformation Keys כגון יחס בין העיסוק לאוכלוסייה, בין העיסוק לציוד/כלים/שטח/ריהוט נדרש וכמובן המרת הצרכים לתקציב.

במודל משולבים מדדי ערך מוסף (AVI (Added Value Indicators, כגון טכנולוגיה, שמאפשרים סימולציה והיערכות לשינויים בעתיד הרחוק יותר, והוא יכול לשרת תכנון כ"א בבריאות, בהוראה, בעבודה סוציאלית, במשטרה, בכבאות, במערכת המשפט ועוד.





החברה המארגנת: ארטרא בע"מ, רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6109202 טלפון: 03-6384444, פקס: 6384455–03
iem@ortra.com מייל לשאלות





Powered by Eventact EMS