רקע: עופרת היא מתכת רעילה שחשיפה ממושכת אליה עשויה לפגוע בהתפתחות נוירוביולוגית תקינה. בישראל קיימת רגולציה של עופרת במקורות חשיפה ובמוצרי צריכה כולל מים, מזון וצעצועים. עם זאת, עדיין קיימים פערים ברגולציה. במחקר זה זיהינו העדר רגולציה על עופרת בצבע ובתכשיטי ילדים. מחקר זה הוא מוכוון-מדיניות, וכלל דגימה של מוצרים אלה מחנויות בישראל, בדיקות רמות עופרת ושימוש בתוצאות לקידום תקינה.
מטרות: לבדוק את רמות העופרת בצבע, ספריי ותכשיטים לילדים, על מנת לקדם אימוץ של תקנים המגבילים עופרת במוצרים אלה. בתכשיטי ילדים, נבדקו רמות עופרת לפני ואחרי ההכרזה על תקן רשמי.
שיטות: נמדדו רמות עופרת בצבעים על בסיס שמן לצביעת רהיטים, בתרסיסי צבע (ספריי) ובתכשיטי ילדים, באמצעות .X-ray Fluorescence Spectrometer (XRF) נבדקו 130 חלקים ב-35 תכשיטים לאחר כניסת התקן לתכשיטים נכנס לתוקף ב-2019. התוצאות הושוו לבדיקות שנערכו ב-87 חלקים של 22 תכשיטים ב-2017, לפני כניסת התקן לתוקף. בתכשיטים נבדקו גם רמות קדמיום, כספית וארסן, באמצעות XRF. בנוסף, נבדקו רמות עופרת ב-8 סוגי צבע וב-17 תרסיסי צבע.
תוצאות: בתכשיטים, 23% מהבדיקות חרגו מהתקן הבין-לאומי ASTM ב-2017 (M=547ppm), וכ-7% חרגו מהתקן ב-2019 (M=136ppm), לאחר אימוץ התקן בישראל. בתרסיסים, 35% מוצרים חרגו מהתקן הבין-לאומי (M=166ppm). לא נמצאו חריגות בצבעים לצביעת רהיטים.
דיון: מוצרים שלא חלה עליהם רגולציה, כגון תרסיסי צבע ותכשיטי ילדים, עלולים להכיל עופרת מעל הרמות המותרות בתקנים בין-לאומיים. איתור רמות גבוהות של עופרת בתכשיטים ובתרסיסי צבע סייע למשרד הבריאות ולמכון התקנים לקדם תקינה של מוצרים אלה. התקן על תכשיטים נכנס לתוקף ב-2018 והתקן על צבע נכנס לתוקף בתחילת 2019. רגולציה תורמת לבטיחות של מוצרים, אך נדרשת אכיפה על מנת לשפר ציות לתקנים.
תרומת המחקר: מהמחקר עולה כי העדר תקינה מתבטא ברמות גבוהות של עופרת בתכשיטי ילדים וספריי צבע. בתכשיטי ילדים, תקינה תרמה לשיפור המצב אולם דרושה אכיפה על מנת לשפר את בטיחות המוצרים. המחקר תרם לאימוץ בישראל של תקנים בין-לאומיים המגבילים את תכולת העופרת בצבע ובתכשיטים.