מהו גודל אופטימלי של בית חולים בישראל בתחילת המאה ה- 21?

רותי ברגר 1 רועי ברנע 1 ילנה אגרונוב 2 ירין יחזקאל 2 רעות רון 1
1מכון אסותא לחקר שרותי בריאות, אסותא מרכזים רפואיים, ישראל
2ניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת בן גוריון, ישראל

רקע:

מצוקת האשפוז בישראל והמחסור במיטות ידוע זה מכבר. שיעור המיטות באשפוז כללי ל- 1000 נפש הוא מהנמוכים במדינות ה- OECD, (2.3 בארץ לעומת 3.6 ממוצע OECD). תוספת מיטות היא הכרחית, אך טומנת בחובה שאלות רבות בנוגע לאופן הקצאת המיטות, מיקום, תמהיל רצוי וכו`. בעולם יש חילוקי דעות בנוגע לגודל בית חולים אופטימלי, קיימים הבדלים בין מדינות, אוכלוסיות ומודלים כלכליים. מחקרים אירופאים הצביעו על הטווח שבין 130 ל 1100 מיטות כמספר האידאלי, אך בארה"ב, הוכחה יעילות גבוהה יותר בבתי חולים גדולים. יש חשיבות גם לתוצאים קליניים; מטה-אנליזה מצאה סיכון מופחת לתמותה, בבתי חולים גדולים לעומת קטנים, אך מחקר בריטי לא מצא הבדל בהוצאה הממוצעת ובתוצאים הקליניים. בישראל, קיים יתרון לבתי החולים הגדולים (1000 מיטות ומעלה). בית חולים קטן מדי מסתכן בחוסר יעילות, לכן כדאי להגדילו למען ניצול משאבים מיטבי, רק עד לגבול היעילות האופטימלית. המחקר המוצע ינסה לבדוק: מהו גודל מיטבי לבית חולים בארץ בימינו?

מטרה:

מציאת טווח לגודל מיטבי לבית חולים עכשווי בארץ.

שיטות:

סקירת ספרות למציאת מודלים כלכליים מתאימים, ראיונות עומק עם מובילי דעה. סקר מנהלי בתי החולים בנושא גודל אופטימלי ותמהיל המיטות הרצוי. יפותח מודל כלכלי שיכלול את אוסף המשתנים הרלוונטיים לענות על שאלת המחקר.

תוצאות:

בסקירת הספרות נמצאו ממצאים סותרים ביחס לגודל בית חולים האופטימאלי נמצא טווח של 200-600 מיטות, כפונקציה של מיקום, מאפייני האוכלוסייה, שיטת התשלום וכו`. סקר מנהלי בתי חולים יושלם בקרוב שיציג את הגודל האופטימאלי לתפיסתם והפערים בין עמדת המנהלים לספרות המדעית.

חשיבות המחקר:

המחקר יצביע על עמדות מנהלים במערכת הבריאות וינסה לפתח מודל כלכלי לתכנון מיטבי של הקצאת משאבים וקביעת סדרי עדיפויות.









Powered by Eventact EMS