רקע: עם פתיחת ביה"ח אסותא אשדוד, התחייבה ההנהלה למנוע אשפוז מטופלים במסדרון, ונפתחה יחידה המיועדת לאשפוז קצר טווח, המהווה פתרון לצמצום זמן השהייה במלר"ד והמתנת המטופלים לאשפוז. מודל ה-Short stay unit, הוצג לראשונה בשנות ה-70 ונועד לענות על צרכים מיוחדים של ילדים וחולים כירורגיים. כיום, המודל מיועד לחולים עם מורכבות קלינית המצביעה על צורך באשפוז קצר. שיטת התשלום המקובלת כיום בישראל עבור אשפוז הנה לפי יום אשפוז. כתוצאה משיטה זו, ברור כי התגמול הכלכלי שמקבל ביה"ח עבור מאושפזים ביחידה לאשפוז קצר טווח, נמוך מאוד, למרות שהמאושפזים עוברים בדיוק אותו תהליך אבחנה וטיפול כמו במחלקה פנימית רגילה, רק בצורה מזורזת.
מטרות: (1) הערכת הכדאיות הכלכלית על ידי השוואת עלות האשפוז להכנסות מהמבטח עבור כל מטופל. (2) הערכת התועלת הקלינית של אשפוז ביחידה פנימית א`2 לביה"ח ולמאושפזים.
שיטות: הכדאיות הכלכלית תוערך על ידי סכימת תמחור עלות הבדיקות שמטופל ביצע באשפוז על בסיס מחירי מב"ר, בהשוואה להכנסות מהמבטח על בסיס מחירי יום אשפוז. הכדאיות הקלינית תוערך על ידי תועלת האשפוז ביחידה פנימית א`2 לביה"ח ולמאושפזים, ע"י ניתוח נתוני משך המתנה ואשפוז, ומספר תוצאי בריאות.
תוצאות ומסקנות: איסוף הנתונים מתקיים בימים אלה, תוצאות ומסקנות סופיות יתקבלו בעוד כמה חודשים. כבר ניתן לראות כי חציון משך האשפוז ביחידה קצר מאוד (27:30 שעות), התפוסה היומית הממוצעת עומדת על 120% עקב קצב תחלופת המטופלים הגבוה. 88% מהמטופלים משתחררים לביתם ורק 4% עוברים לאשפוז ארוך.
חשיבות המחקר: מתוצאות המחקר ניתן יהיה לקבל המלצות לפתיחת יחידות אשפוז קצר טווח בבתי"ח נוספים, והמלצות חשובות לגבי אופן תמחור האשפוז במחלקה ייחודית וחדשנית זו.