הקשר בין נוכחות כלב בבית לערכי לחץ דם בילדים, במצבי רגיעה ועקה

מישל בלאיש 1 עפרה קלטר לייבוביץ' 2
1היחידה לאפידמיולוגיה, השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות, ישראל
2היחידה לאפידמיולוגיה של מחלות לב וכלי דם, מכון גרטנר, ישראל

רקע: השפעת הקשר בין האדם לחיית מחמד על בריאות האדם, העסיקה ומעסיקה חוקרים רבים. השפעה זו מאופיינת בעיקר בהשלכות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות. כך למשל נמצא כי מבוגרים בעלי חיית מחמד הם בעלי לחץ דם סיסטולי נמוך יותר, וכי לחץ הדם נמוך יותר אצל ילדים העוברים בדיקה גופנית, כאשר מצוי כלב בחדר הבדיקה.

מדידת לחץ הדם אינה מהווה בילדים חלק מהבדיקה הגופנית השגרתית. מאידך, ידוע שכשליש מהילדים שיש להם לחץ-דם בערכים שמעל האחוזון ה-90 יפתחו יתר לחץ-דם בבגרותם. לפיכך לחץ-הדם בילדות הוא מאפיין בעל חשיבות בריאותית, ולגורמים העשויים להשפיע על הורדת ערכי לחץ-הדם בילדות יש פוטנציאל להשפיע באופן חיובי על הבריאות גם בחיים הבוגרים. בעבודה זו רצינו לבדוק האם לנוכחות כלב בבית יש קשר לערכי לחץ-הדם ברגיעה ובעקה בילדים.

מטרות המחקר: 1. לבדוק האם ילדים במנוחה, שבבתיהם מצוי כלב, הינם בעלי ערכי לחץ דם נמוכים מאשר אלה הנמדדים בילדים אשר אין בבתיהם כלב. 2. לבדוק האם במצבי לחץ, ילדים שיש להם כלב בבית, הינם בעלי לחץ דם נמוך יותר מאשר ילדים שאין להם כלב בבית.

שיטות: המחקר הינו מחקר חתך. נשלחו שאלונים להורים באמצעות 588 ילדים בגילאים 6-9 משני בתי ספר ב- 18 כיתות (א-ג) בשוהם. השאלון כלל הסבר על המחקר, שאלות הקשורות לפרמטרים אשר עלולים להשפיע על לחץ דם (כגון משקל בלידה, שבוע ההיריון, צפיפות דיור ועוד), שאלות על הימצאות כלב ו/או בעל חיים בבית ושאלות העוסקות ברמת הקשר בין הילד לבעל החיים. כמו כן התבקשו ההורים לציין את רמת הרגיעה של הילד באופן כללי, על פי שאלון סטנדרטי (שאלון קונורס). לחץ דם (סיסטולי, דיאסטולי, וממוצע), נמדד ב- 228 ילדים (שיעור היענות של כ- 40%) בתנאי רגיעה ובתנאי עקה (קריאה בקול רם). כל ילד שהשתתף במחקר נשקל, נמדד, נרשמו גילו ומינו, וכל זאת על מנת לנטרל גורמים אשר עלולים להשפיע על לחץ הדם.

תוצאות: נמצא קשר מובהק בין ערכי לחץ דם סיסטולי בילדים בעקה (קריאה בקול רם) לבין נוכחות כלב בבית הילד. הממצא התבטא בכך שילדים אשר בביתם מצוי כלב, הם בעלי לחץ דם סיסטולי נמוך יותר במצב של עקה מאשר ילדים אשר אין בביתם כלב (הפרש של 4.5 מ"מ כספית, P=0.032). בעבודה זו לא נמצא באופן מובהק, שנוכחות כלב בבית הילד קשורה לערכי לחץ דם במנוחה.

תרומתו של המחקר: קיימת אינדיקציה שלחץ הדם הסיסטולי במצב עקה נמוך יותר בילדים המחזיקים בביתם כלב. ממצאי המחקר תומכים בהשפעה הבריאותית החיובית שיש לקשר אדם-חיה על בריאות האדם. ממצאי המחקר מובילים להמלצות לביצוע מחקר יזום שנושאו הכנסת כלב לבית ובדיקת השפעת פעולה זו על לחץ הדם בעקה בילדים.









Powered by Eventact EMS