{
הכינוס ה-39 איגוד האורולוגים הישראלי אילת 2019

פרוטוקול CT מקוצר למעקב אחרי כריתת גידול כלייתי

עפר גפרית 1 יגאל רבינוביץ 1 ולדימיר פודה 1 דב פודה 1 מרדכי דובדבני 1 יחזקאל לנדאו 1 גיא הידש 1 נחום גולדברג 2
1אורולוגיה, הסתדרות מדיצינית הדסה
2הדמיה, הסתדרות מדיצינית הדסה

מבוא:

המעקב לאחר כריתת גידול כלייתי כולל בדיקות CT חוזרות של החזה והבטן. בדיקה אחת כזאת חושפת את החולה ל 21 מילי-סיברט , מינון השווה לחשיפה לקרינת הרקע במשך 7 שנים או לעמידה במרחק 2 ק"מ ממוקד הפיצוץ בהירושימה. במחקר זה בדקנו את האפשרות לצמצם את מינון הקרינה על ידי צמצום שדה הקרינה לחזה ורום הבטן (עד לגובה הדיסק L3-4).

כלים ושיטות:

במחלקתנו טופלו 493 חולים ע"י כריתה חלקית או מלאה של הכליה בגלל גידול ממאיר. חולים אלו היה במעקב ע"י בדיקות CT חוזרות של החזה והבטן. בעבודה זו בדקנו את שעור חזרת המחלה בשדה המלא של החזה והבטן ובשדה המצומם של חזה ורום הבטן בלבד. בנוסף, חישבנו את מידת ההפחתה במינון הקרינה.

תוצאות:

לאחר מעקב חציוני של 8 שנים נמצאה חזרת המחלה ב 82 חולים (16.6%). מתוכם, ב 53 חולים נמצאה חזרת מחלה בריאות, ב 9 בעצמות ו 22 פיתחו חזרה מקומית. בדיקת CT של החזה והבטן זיהתה 78 מהחזרות (95%), ואילו הבדיקה עם השדה המצומצם זיהתה 77 (94%) מהחזרות. רק חולה אחד שסבל גרורה סימפטומטית בעצם הכסל, זוהה בבדיקת השדה המלא ולא זוהה בבדיקה המצומצמת.

מספר החתכים הממוצע בבדיקה המלאה היה 401 (ס.ת. 92) ואילו בבדיקה המצומצמת 237 (ס.ת. 65). בגלל וולטאז` גבוה הניתן בחתכי האגן, הבדיקה המצומצמת חושפת את החולה ל 48% (ס.ת. 4.3%) פחות קרינה מהבדיקה המלאה.

מסקנות:

באמצעות צמצום שדה ה CT לחזה ולרום הבטן בלבד ניתן להפחית את מינון הקרינה בכמחצית תוך אובדן מינימלי של רגישות הבדיקה.

עפר גפרית
עפר גפרית
הדסה ע"כ








Powered by Eventact EMS