הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

"לדבר על לדבר" על מוות במשפחה הרב דורית

אלינער פרדס
פסיכולוגית קלינית, המרכז הבינתחומי, הרצליה, Israel

הרצאה זו תעסוק ביישום הפרדיגמה של TALKING ABOUT TALKING כדרך לפתוח ערוצים לתקשורת סביב אובדן ומוות במשפחה הרב דורית.

הפרדיגמה של "לדבר על לדבר" הוצעה לראשונה על ידי חוקרים בתחום האבדן בהתבסס על תצפיות על התקשרות בין בני זוג אחרי אובדן ילד (Hooghe, Niemeyer & Rober, 2011). בתקשורת סביב אובדן, לפי גישה זו, שזורים תהליכים דיאלקטיים, דיאלוגיים ודינמיים, הן ברמה התוך אישית והן ברמה בין-אישית . חוסר היכולת לבטא רגשת מכאיבים או לגעת בפחד מוות ו/או ברצון למות גוזר על אנשים בדידות. עם זאת, גם העדר רשות לאפשרות של “אי דיבור” יכול לפגוע ביכולת "לחשב מסלול מחדש" תוך ההתמודדות עם אתגרי הזקנה

דרך תיאורי מקרים, אבקש להדגים כיצד תהליכים אלה באים לידי ביטוי במפגש הטיפולי. ידונו האתגרים הניצבים בפני מטפלים המבקשים ליצור מרחב בטוח המאפשר תנועה סביב "גרעין הכאב" ושיח פתוח התורם לקבלת החלטות משותפות הנוגעות לטיפול והתמודדות עם תהליכי אבל (כולל אבל מטרים) במשפחה הרב דורית.

מה שאנחנו מוכנים לחשוף לאחרים תלוי במה שאנחנו מוכנים לחשוף בפני עצמנו. מטפל שלהוט מדי “לעזור” לאנשים להיפתח, מבלי להתחשב בקצב האישי בהבדלים בסגנון ההתמודדות או במוסכמות חברתיות-תרבותיות או בפערים הבין דוריים, עלול למעשה להובילם לכיוון הפוך.

כתחליף לגישה הרווחת של “חייבים לדבר על זה”, נפתח באמצעות האפשרות “לדבר על לדבר” מרחב המאפשר לאנשים להתוודע לכוחות הפועלים לטובת התקשורת הפתוחה על המוות, ולטובת ההימנעות ממנה. אדגים כיצד ההכרה בכוחות המושכים לכיוונים מנוגדים יוצרת גשר להבנה, הכרה הדדית והתקרבות מחודשת בין הדורות.

הפרדיגמה של "לדבר על לדבר" רלבנטית לפתיחת שיח במרחב הטיפולי סביב נושאים כגון עריכת צוואה, צוואה בחיים או יפוי כוח מתמשך. אסיים בהמלצות מעשיות ברמה של המטפל והצוות הרב מקצועי ובתיאור יישום הפרדיגמה בתכניות להכשרת מטפלים בתחום הגרונטולוגיה.

אלינער פרדס
אלינער פרדס
פסיכולוגית קלינית מדריכה
המרכז הבינתחומי הרצליה








Powered by Eventact EMS