הקדמה: טיפול הבחירה לנשים הסובלות מדליפת שתן במאמץ (SUI) הוא טיפול שמרני ושיקום שרירי רצפת-האגן, ואחריו טיפול כירורגי. כיום נבדקת האפשרות לשימוש באנרגיית לייזר CO2 כטיפול זעיר פולשני ל-SUI והספרות הרפואית חלוקה לגבי יעילות הטיפול והאפשרות שיהווה חלופה לטיפול הכירורגי .
מטרה: לבדוק את היעילות והבטיחות של טיפול בלייזר CO2 בנשים הסובלות מ-SUI.
חולים ושיטות: במחקר פרוספקטיבי ופתוח טופלו 33 נשים (גיל ממוצע 43 שנים) שהופנו ממרפאת אי-שליטה בסוגרים במוסדנו לאחר בדיקת גניקולוג\אורולוג עם אבחנה של SUI על בסיס מצבן הקליני ובדיקה אורודינמית. המטופלות השלימו 3 טיפולי לייזר במסגרת מרפאתית ועברו הערכה כעבור חודש, 3 ו-6 חודשים.
המטופלות מילאו שאלוני דליפת שתן: UDI-6 ו ICIQ-UI לפני הטיפול ואחריו בביקורי ההערכה. מבחני T ו- χ2 שימשו להערכת השינויים במבחן הסופגן (Pad test) ובניקוד של השאלונים.
תוצאות: השימוש בסופגנים פחת מחציון של 12 תחבושות ליום לפני הטיפול ל-7 תחבושות לאחר 1 ו-3 חודשים לאחר הטיפול, וחזר ל-12 תחבושות חצי שנה לאחר הטיפול (P <0.0001).
הניקוד בשאלונים UDI-6 ו ICIQ-UI השתפר באופן משמעותי לאחר 1 ו 3 חודשים לאחר הטיפול: מ-45 ו-16 בהתאמה ל 29.3 ו-8.1 בהתאמה (P <0.0001). חצי שנה לאחר הטיפול הניקוד היה דומה לניקוד בבסיס. המשתתפות דיווחו על תופעות לוואי קלות וחולפות, בעיקר צריבה בנרתיק בעת הטיפול ובשעות לאחריו, עם שיפור משמעותי באיכות החיים.
מסקנות: שימוש בלייזר CO2 כטיפול ל SUI יכול להוות חלופה זמנית לנשים המבקשות טיפול פולשני מינימלי. לא נצפו/דווחו תופעות לוואי משמעותיות. יש צורך במחקר אקראי עם מספר רב יותר של נבדקות בכדי להעריך בצורה מיטבית את היעילות והבטיחות של הטיפול.