{
הכינוס ה-39 איגוד האורולוגים הישראלי אילת 2019

התקן ה"פרפר" לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית – תוצאות ראשוניות

רקע: עבודה זאת סוקרת את ניסיוננו בהתקן ה"פרפר", קפיץ עשוי ניטינול בעל שלוש מסילות במרכזו ושתי כנפיים. ההתקן אסוף בתוך מוליך בקוטר 5 מ"מ ובחמש מידות אורך. הוא מוחדר על ידי ציסטוסקופ קשיח. לאחר מדידת אורך השופכה ממוקם הקפיץ בין הצוואר לורומונטנום, משוחרר ונפתח.

מטופלים ושיטות: במחקר נכללו גברים הסובלים מ-BHP, שקיבלו טיפול תרופתי לפחות שנה, ומועמדים לכריתת ערמונית. כולם עברו ראיון, בדיקה גופנית, אורופלומטריה, שאלון IPSS, תרבית שתן, PSA ואולטראסאונד דרכי שתן עם מדידת שארית. קריטריונים לפסילה היו: ניתוח ערמונית קודם, אבנים בכיס השתן, היצרות השופכה/צוואר, דלקת כרונית בערמונית, אונה מדיאנית של הערמונית, ממאירות בערמונית, טיפול קרינתי לערמונית, כיס שתן רפה, מטופלים שלא הצליחו להשתין 150 סמ"ק או שהשתינו בזרם מירבי מעל 10 סמ"ק לשנייה באורופלומטריה, וציון IPSS מתחת ל-12.

ההחדרה נעשתה בסדציה, ללא השארת קטטר. המעקב בוצע כעבור שבועיים, חודש, 3, 6 ו-12 חודש וכלל תרבית שתן, אורופלומטריה, שאלון IPSS ותפקוד מיני. ציסטוסקופיה בוצעה ב-3, 6 ו-12 חודשים.

תוצאות: נכללו 25 גברים בגילאי 50 עד 82. מעקב חציוני של חמישה חודשים. 21 מטופלים הראו שיפור במדדי הזרימה ובהתרוקנות. בציסטוסקופיה נמצא כיסוי הדרגתי של השתל על ידי רירית וללא אינקרוסטציות. לא נצפתה הדרדרות בתפקודם המיני וכולם דווחו על שפיכה קדמית. במטופל אחד לא הוכנס פרפר עקב שופכה קצרה וצוואר גבוה, מטופל אחד לא נגמל מקטטר ועבר TURP. שני מטופלים ביקשו לפרוש מהמחקר מסיבות אחרות והפרפר הוצא. בארבעה מטופלים הייתה עצירת שתן חולפת. במטופל אחד נמצאה תזוזה של הפרפר והוא מוקם מחדש בהצלחה.

מסקנות: התקן הפרפר הוא טיפול זעיר פולשני יעיל ב-BPH עם שיעור סיבוכים נמוך וסבילות טובה.

רן כץ
רן כץ
מרכז רפואי זיו








Powered by Eventact EMS