{
הכינוס ה-39 איגוד האורולוגים הישראלי אילת 2019

גידול כליה מולטי-לוקולרי-ציסטי עם פוטנציאל ממאירות נמוך – Multilocular Cystic neoplasm of Low Malignant Potential (MCLMP)

אלון יעקב לזרוביץ' 1 אדי פרידמן 2 יעקב רמון 1
1אורולוגיה, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר
2פתולוגיה, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר

רקע

בדומה לגידולי כיס השתן בהם תואר גידול שאינו ממאיר, אך גם אינו שפיר, בעל פוטנציאל ממאירות נמוך, גם בגידולי כליה תואר גידול דומה. גידול זה נחשב כתת סוג של גידול כליה מסוג תאים בהירים (Clear Cell RCC). הספרות בנושא מוגבלת, אך מהנתונים עולה כי למטופלים פרוגנוזה טובה עם שיעורי חזרה מקומית ומרוחקת זניחים. הגידול הוגדר על ידי האורופתולוגים כגידול כליה מולטי-לוקולרי-ציסטי עם פוטנציאל ממאירות נמוך.

מטרה

מעקב ארוך טווח של מטופלים עם MCLMP במחלקתנו.

שיטות

סקירה רטרוספקטיבית של גיליונות מטופלים עם אבחנה היסטולוגית של MCLMP. הנתונים שנאספו: גיל, מין, נתונים ניתוחיים, מאפיינים רדיולוגיים ופתולוגיים של הגידול, מעקב רפואי לרבות חזרה מקומית ופיזור גרורתי. חישובים סטטיסטיים בוצעו ב-SPSSV.21.

תוצאות

נמצאו 29 מטופלים עם אבחנה היסטולוגית של ,MCLMP מתוכם 18 (62%) גברים. הגיל הממוצע היה 60.8 שנים. בכל המקרים הגידול היה חד-צדדי. השלב הקליני הנפוץ ביותר באבחנה היה T1N0M0 (26,93%). ב-16 (55%) מטופלים הגידול הופיע בכליה ימין. 21 (72.4%) מטופלים עברו כריתת כליה חלקית. קוטר מקסימלי ממוצע של הגידול היה 4.8 ס"מ. זמן המעקב החציוני לאחר הניתוח היה 84 חודשים (1-157), הישנות מקומית תועדה במקרה בודד (3.4%). לא תועדה הישנות גרורתית.

חמישה מטופלים נפטרו במהלך תקופת המעקב, אך לא תואר מקרה מוות משני למחלה. השרידות הכוללת ל-5 ו-10 שנים הינה 88% ו-72% בהתאמה. השרידות הספציפית לסרטן ל-5 ו-10 שנים הינה 100%. שרידות חופשית ממחלה ל-10 שנים 96%.

בניגוד לגידול ממאיר מסוג RCC לדרגת הגידול לא הייתה השפעה על הישרדות ממחלה.

מסקנות

MCLMP הינו גידול בעל פוטנציאל ממאירות נמוך. בשל סיכוי קטן להישנות נדרש מעקב קליני אך תדירותו יכולה להיות נמוכה יותר.

אלון יעקב לזרוביץ'
אלון יעקב לזרוביץ'
מחלקה אורולוגית תל השומר








Powered by Eventact EMS