רקע
תפקוד כלייתי לאחר כריתת כליה חלקית (PN) מנבא תוצאים וסיבוכים קצרי וארוכי טווח. כלי לחיזוי הפרעה בתפקוד הכלייתי (הת"כ) יסייע ביעוץ טרם הניתוח וקביעת צורת המעקב לאחר הניתוח. שטח פני מגע הגידול מתאר את המורכבות הכירורגית של הגידול אך לא נכלל בכלים שתוארו עד כה.
שיטות:
מחקר רטרוספקטיבי רב מרכזי על מטופלים שעברו PN בחשד ל-RCC. נאספו נתונים קליניים ודמוגרפיים טרום ניתוחיים, משתנים תוך ניתוחיים ונתונים בתר ניתוחיים בזמן האשפוז ומעקבי מרפאה. הערכת מורכבות הניתוח בוצעה על סמך מודלים מקובלים של RENAL ו-CSA.
הת"כ הוגדרה כירידה מעל 25% ב-eGFR. נומוגרמה לנבוי הת"כ נבנתה עפ"י מודל רב משתני. דיוק המודל נבחן בעזרת ניתוח עקומת ROC.
תוצאות:
נכללו 403 מטופלים (200 מרכז לסרטן ע"ש Fox Chase, 203 מ"ר שמיר). ה-RENAL score החציוני היה 8 (6.0-9.0). CSA חציוני היה 24.1 cm2 (9.1-51.2). הת"כ אובחנה ב-47 מטופלים (11.6%). בניתוח רב-משתני, המשתנים הבאים נמצאו כמנבאים AKI: ערך CSA (OR=1.021, p<0.0001), ערך RENAL ( OR=1.27, p=0.028) ותפקוד כלייתי טרום ניתוחי (OR=0.97, p=0.02). גיל, מין, BMI, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית, דירוג קליני, זמן איסכמיה ודימום משוער לא נמצאו כמנבאים עצמאיים של AKI. השטח מתחת לעקומת ROC עבור נומוגרמה המבוססת על המודל הרב משתני הראתה דיוק 84.43%.
מסקנות:
נומוגרמה לנבוי הת"כ לאחר PN הראתה דיוק משמעותי, ומורכבות כירורגית של הגידול מנבאת באופן משמעותי הת"כ. מדדים תוך ניתוחים (זמן איסכמיה ודימום משוער) לא נמצאו כמנבאים עצמאיים של הת"כ לאחר PN. הנומוגרמה היא כלי פשוט המאפשר אופטימיזציה של ההחלטות טרם PN.