הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

לא טוב היות האדם (הזקן) לבדו? סולנות חיובית בשנות החיים המאוחרות

רן רוזן שרון שיוביץ-עזרא
עבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית, ישראל

מטרת העבודה: סולנות חיובית (Positive Solitude) היא מכלול התחושות החיוביות העשויות להתעורר בעת שהייה לבד. נהוג לייחס לשהייה לבד היבטים שליליים כדוגמת בדידות ובידוד חברתי ובמיוחד בגיל המאוחר. מטרת המחקר הנוכחי היא להרחיב את הידע הקיים אודות חוויות חיוביות בעת שהייה לבד ולבחון אילו משתנים עשויים לנבא סולנות חיובית בגיל הזקנה.

השיטה: במחקר נעשה שימוש בנתוני סקר הבריאות והפרישה האמריקאי (Health and Retirement Study). מדגם המחקר כלל 1894 נבדקים בני 60 ומעלה מרחבי ארצות הברית אשר השיבו על שאלון למילוי עצמי בשנים 2010 ו 2014. הנבדקים השיבו על כלים למדידת תכונות אישיות, בדידות ומבודדות חברתית ובנוסף לכך השיבו על כלי להבניית יום האתמול שבאמצעותו נמדדה סולנות חיובית.

ממצאים: מניתוח הנתונים עולה כי בעת השהייה לבד, רוב הנבדקים חשו תחושות חיוביות בעלות עוצמה גבוהה ותחושות שליליות בעלות עוצמה נמוכה. בנוסף לכך, כלל המשתנים במחקר הסבירו 28% מהשונות בתופעת הסולנות החיובית. התרומה העיקרית להסבר השונות היתה של קבוצת משתני האישיות (21%) בינהם נטייה אפקטיבית חיובית וסוג אישיות מוחצנת אשר היו בעלי הקשר החזק ביותר לסולנות חיובית.

מסקנות: מממצאי המחקר עולה כי האדם יכול לחוות מגוון של רגשות בעת השהייה לבד וכי החוויה החיובית מנובאת בעיקר באמצעות מאפייני האישיות של האדם. המחקר שופך אור על תופעה אשר נחקרה באופן מצומצם יחסית ומציג את הגורמים המנבאים סולנות חיובית ובהתאמה מצביעים על מאפייני האנשים העשויים לצאת נשכרים מהשהות לבד.

רן רוזן
רן רוזן
סטודנט לדוקטורט
האוניברסיטה העברית








Powered by Eventact EMS