הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

בובות בטיפול קלינאי התקשורת

InbalI Bleich Remer
טיפול בתחומי השפה, דיבור ושמיעה, ענבל בלייך רמר - קלינאית תקשורת, גבעתיים, ישראל

משחק הוא פעילות בסיסית הכרחית להתפתחות מיטבית. דרך המשחק האדם יכול לברוח מהמציאות וליצור עולם דמיוני מחד ומאידך הוא מאפשר חיבור לתכנים יומיומיים בעולם. המשחק מאפשר ביטוי של דחפים, רגשות מבולבלים, דאגות וחרדות וכן מאפשר ארגון מחדש, הפחתת ניגודים וצמצום המתח והפער בין העולם הפנימי לעולם החיצוני של הילד (Winnicott, 1971). דרך המשחק הילד לומד על העולם בו הוא חי מכישורים מוטוריים דרך שפה ועד כישורים חברתיים. תאטרון בובות הוא כלי עוצמתי ומשפיע על מבוגרים וילדים מזה דורי דורות ובכל העולם. נעשה בו שימוש לצורך בידור, העברת מידע, סיפור אגדות ועוד. הרגע בו בובה דוממת הופכת לייצור חיי הוא רגע קסום לכל הדעות ובכל גיל. בובות תאטרון מציגות את האיכויות של בני האדם וביניהן דיבור או תנועה ולכן אנשים מזדהים איתן בקלות ורואים את עצמם בהן. הבובות מעבירות את המצבים המנטאליים של מפעיל הבובה לצורה פיזית שמנפישה תקשורת ומעבירה את הצופה בכל גיל לעולם של פנטזיה ותענוג. שימוש בבובות רווח בימים אלה בטיפול הרגשי ונקרא "תראפיה במשחק", במהלכו המטפל נעזר בבובות למטרות שונות. מטפלים והורים מוצאים את השימוש בבובות יעיל במצבים וסביבות שונים; בריאותיים, חינוכיים וביתיים (Schaefer & Drewes, 2018).

בגישתי הטיפולית אני עושה שימוש רב בבובות שונות, באמצעותן הילד לומד לסגל לעצמו מאפייני דיבור ותקשורת חדשים. כאשר הילד מנפיש בובה, זו מהווה מעין מסכה שמאפשרת לו להתנסות ללא חשש מביקורת חיצונית. גם כמטפלת, כאשר אני מיוצגת כדמות שמנפישה בובה, נבנה קשר של אמון במהירות ורמות שיתוף הפעולה וההנאה של הילד בטיפול עולות, תחילה עם הבובות ובהמשך איתי כאדם. כדאי לבנות בובות ביחד עם הילד כדי שיחוש שהן מייצגות אותו או להנפיש בובות קיימות במהלך טיפול קלינאי התקשורת. בכל אחד מהמקרים ניתן לגעת בכל סוגי המטרות הטיפוליות בדרך חווייתית ומשמעותית עבור הילד ואף מהנה עבור המטפל וההורה.

במהלך הסדנה נדון ברקע תיאורטי, נתנסה בבניית בובה בסיסית, נתרגל הנפשה לפי חוקים בסיסיים להנפשה ונדגים מגוון פעילויות בעזרת בובות לטיפול קלינאי התקשורת.









Powered by Eventact EMS