{
הכינוס ה-39 איגוד האורולוגים הישראלי אילת 2019

ניתוח משמר כליה במקרים "אבודים" של גידולי אורותל מערכת השתן העליונה

רקע

טיפולים משמרי כליה לגידולי מערכת השתן העליונה (UTUC) מוגבלים לגידולים לא גדולים וחד-מוקדיים. מטרת המחקר הינה בחינת תוצאות ניתוחיות ואונקולוגיות של טיפולים אנדוסקופיים ל-UTUC במקרי קיצון אשר רובם הופנו במוסדות אחרים לכריתת כליה ושופכן.

שיטות וחומרים

נסקרו גיליונות רפואיים של חולים אשר עברו טיפול אורטרוסקופי ל-UTUC בין 2013–2019. נכללו חולים עם Low-grade UTUC במקרים "אבודים" אשר הופנו לכריתת כליה בשל גידול הגדול מ-2 ס"מ או במיקום אנטומי קשה. קבוצה זו כללה תת-קבוצה של חולים עם כליה בודדת, מחלה דו-צידית, או אי-ספיקת כליות אשר יהפכו לתלויים בדיאליזה במקרה של כריתת כליה ולכן טופלו אנדוסקופית. הושוו תוצאות אונקולוגית של המקרים ה"אבודים" מול ה"סטנדרטים".

תוצאות

נכללו 61 חולים עם UTUC Low-grade, ומשך מעקב של 3 חודשים לפחות. 18 מקרים הוגדרו כ"אבודים": ל-16 הייתה מחלה בנפח גבוה, ול-2 גידול במיקום אנטומי קשה. בקבוצה זו נכללו 4 חולים עם גידול בכליה בודדת, 3 עם גידול דו-צידי, וחולה אחד עם אי-ספיקת כליות כרונית. גודל הגידול החציוני היה 25 מ"מ (טווח 5-40). 35 מקרים הוגדרו כ"סטנדרטים" בגודל חציוני של 15 מ"מ (8-20).

זמן המעקב החציוני היה 16 חודשים (3-58) ו-16 חודשים (4-67) עם חזרה מקומית בשיעור של 81% ו-60% מהחולים לאחר זמן ממוצע של 6.3 ו-9.4 חודשים, בקבוצת ה"אבודים" מול ה"סטנדרטים" בהתאמה (p=0.108). אצל חולה אחד בכל קבוצה הייתה התקדמות היסטולוגית ל-High-grade. לא היו מקרים של התקדמות מקומית, הופעת גרורות חדשות, או תמותה מהמחלה במשך המעקב.

מסקנות

טיפול אנדוסקופי ב-Low-grade UTUC הוא אפשרי ובטוח גם במקרים שעד כה נחשבו כמקרים "אבודים". טיפול אנדוסקופי במקרים אלו עשוי למנוע צורך בדיאליזה ולשפר באופן ניכר את איכות החיים.

אסף שבירו
אסף שבירו
מרכז רפואי שיבא








Powered by Eventact EMS