רקע
טיפולים משמרי כליה לגידולי מערכת השתן העליונה (UTUC) מוגבלים לגידולים לא גדולים וחד-מוקדיים. מטרת המחקר הינה בחינת תוצאות ניתוחיות ואונקולוגיות של טיפולים אנדוסקופיים ל-UTUC במקרי קיצון אשר רובם הופנו במוסדות אחרים לכריתת כליה ושופכן.
שיטות וחומרים
נסקרו גיליונות רפואיים של חולים אשר עברו טיפול אורטרוסקופי ל-UTUC בין 2013–2019. נכללו חולים עם Low-grade UTUC במקרים "אבודים" אשר הופנו לכריתת כליה בשל גידול הגדול מ-2 ס"מ או במיקום אנטומי קשה. קבוצה זו כללה תת-קבוצה של חולים עם כליה בודדת, מחלה דו-צידית, או אי-ספיקת כליות אשר יהפכו לתלויים בדיאליזה במקרה של כריתת כליה ולכן טופלו אנדוסקופית. הושוו תוצאות אונקולוגית של המקרים ה"אבודים" מול ה"סטנדרטים".
תוצאות
נכללו 61 חולים עם UTUC Low-grade, ומשך מעקב של 3 חודשים לפחות. 18 מקרים הוגדרו כ"אבודים": ל-16 הייתה מחלה בנפח גבוה, ול-2 גידול במיקום אנטומי קשה. בקבוצה זו נכללו 4 חולים עם גידול בכליה בודדת, 3 עם גידול דו-צידי, וחולה אחד עם אי-ספיקת כליות כרונית. גודל הגידול החציוני היה 25 מ"מ (טווח 5-40). 35 מקרים הוגדרו כ"סטנדרטים" בגודל חציוני של 15 מ"מ (8-20).
זמן המעקב החציוני היה 16 חודשים (3-58) ו-16 חודשים (4-67) עם חזרה מקומית בשיעור של 81% ו-60% מהחולים לאחר זמן ממוצע של 6.3 ו-9.4 חודשים, בקבוצת ה"אבודים" מול ה"סטנדרטים" בהתאמה (p=0.108). אצל חולה אחד בכל קבוצה הייתה התקדמות היסטולוגית ל-High-grade. לא היו מקרים של התקדמות מקומית, הופעת גרורות חדשות, או תמותה מהמחלה במשך המעקב.
מסקנות
טיפול אנדוסקופי ב-Low-grade UTUC הוא אפשרי ובטוח גם במקרים שעד כה נחשבו כמקרים "אבודים". טיפול אנדוסקופי במקרים אלו עשוי למנוע צורך בדיאליזה ולשפר באופן ניכר את איכות החיים.