הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

שימוש בשמיכות כובד לאנשים עם דמנציה

דנה פאר
גרונטולוגיה, גבורות לזקנה מיטבית, ישראל

מטרה: בפיילוט זה ניסינו להעריך השפעת השימוש בשמיכות כובד על אנשים עם דמנציה במחלקה לתשושי נפש. מניסיון קליני ומחקרים בחו"ל ידוע שהשימוש בשמיכות כובד הוא בעל השפעה חיובית על אנשים במצבים של אי שקט ו/או אגיטציה.

שיטה: בשתי מחלקות לתשושי נפש גויסו 4 משתתפים במצב של אי שקט פסיכומוטורי (הסכמה מטעם משפחה/אפוטרופוס). הם קיבלו שמיכות כובד מותאמות אישית לפי משקל גופם: 3 לשימוש במהלך הלילה במיטה, ומשתתפת אחת קיבלה שמיכה מוקטנת לשימוש במהלך היום בישיבה בכ"ג.

שאלון ה- CMAI שימש להערכה: מרפאים בעיסוק ואחיות במחלקות מילאו את השאלון במשך שבועיים לפני ההתערבות ובמשך 6 שבועות לאחר תחילת ההתערבות. הנתונים התבססו על תצפיות, מידע מרשומות רפואיות ושיחות עם משפחות/צוות.

ממצאים: ההיקף המצומצם של הפרויקט מאפשר להציג ממצאים תיאוריים בלבד.

במחלקה אחת נתוני ה- CMAI אינם מציגים השפעה משמעותית של שימוש בשמיכת בכובד על בעיות ההתנהגות. עם זאת, בדיווח לא פורמלי הצוות התרשם כי היתה השפעה חיובית על משתתפת אחת.

במחלקה האחרת נתוני הCMAI מציגים שינוי קטן, שבפועל היה משמעותי מאד.

לפני תחילת הפרויקט, משתתף אחד היה מוגבל פיזית למיטה בשעות הלילה בשל ניסיונות חוזרים ומסוכנים לצאת מהמיטה. עם השימוש בשמיכה לא היה עוד צורך בהגבלה פיזית, וזו הוסרה לגמרי.

לדיירת האחרת, שקיבלה שמיכה מוקטנת לשימוש במהלך היום, נתוני ה-CMAI הראו צמצום בדיווחי הצוות בנוגע לתדירות התנהגויות כגון ויכוחים וקללות, אי שקט פסיכומוטורי ועוד.

בני המשפחה של שני משתתפים אלו הביעו שביעות רצון גבוהה מהשימוש בשמיכה, ולדעתם חל שינוי לטובה בהתנהגות יקירם בעקבות כך.

מסקנות: זהו פרויקט ראשון בישראל המתייחס להשפעה של שימוש בשמיכת כובד כאמצעי טיפולי לאנשים עם דמנציה. הממצאים המגוונים והיקפו הקטן מאד של הפרויקט מגביל את האפשרות להכליל, אך נראה שיש להתערבות לא תרופתית זו פוטנציאל להשפיע באופן חיובי על בעיות התנהגות בדמנציה.









Powered by Eventact EMS