הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

שינויים במבנה התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים לאורך זמן על בסיס ניתוח רשתות

ענת רוטשטיין
החוג לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה

מבוא: מבנה התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים, בהתבסס על שאלון מקוצר לבחינת המצב המנטלי (Mini Mental State Examination), כמעט ולא נבדק לאורך זמן. הצגת מבנה התפקוד הקוגניטיבי בנקודות זמן שונות מתאפשרת באמצעות שיטה סטטיסטית חדשנית בשם ניתוח רשתות.

מטרת המחקר: לזהות שינויים במבנה התפקוד הקוגניטיבי הנמדד בשתי נקודות זמן באמצעות ניתוח רשתות.

שיטה: תפקוד קוגניטיבי נמדד באמצעות שאלון מקוצר לבחינת המצב המנטלי אצל מדגם אירופאי מייצג בגילאי 51-82, בשתי נקודות זמן שונות. בתחילת המחקר (2012-2013) גודל המדגם היה 7,207 מבוגרים ובהמשך המחקר (2016) גודל המדגם הצטמצם ל-5,715 מבוגרים. ניתוח רשתות חושב בשתי נקודות הזמן על מנת להציג את מבנה התפקוד הקוגניטיבי בכל נקודת זמן ולזהות שינויים עם חלוף הזמן. הבדלים כלליים בין הרשתות, הן בעוצמה והן במבנה, נבדקו. בנוסף חושבו הקרבה בין פרטי השאלון השונים ומדדי מרכזיותם על מנת לזהות קשרים והיבטים מרכזיים בתפקוד הקוגניטיבי בכל נקודת זמן.

תוצאות: באופן כללי, לא נצפה שינוי מובהק במבנה התפקוד הקוגניטיבי בחלוף הזמן. עם זאת, ממוצע חוזק הקשרים השליליים בין הפריטים השונים המודדים תפקוד קוגניטיבי גדל ומספרם גם כן. בנוסף, בתחילה, פריטים הקשורים להתמצאות בזמן היו המרכזיים ביותר, ובהמשך, היו אלו פריטים הקשורים להתמצאות במרחב.

מסקנות: על בסיס שאלון מקוצר לבחינת המצב המנטלי שהועבר לאוכלוסייה בוגרת פעמיים בהפרש של ארבע שנים, ניתן להניח שלזמן יש השפעה מועטה על המבנה הכולל של התפקוד הקוגניטיבי כפי שמיוצג ע"י רשתות. עם זאת, בהתבוננות על ההבדלים ברמת פרטי השאלון השונים, ניתן לומר כי מספרם וחוזקם של הקשרים השליליים גברו עם חלוף הזמן, ייתכן שעקב תהליכי פיצוי נוירולוגיים.

ענת רוטשטיין
ענת רוטשטיין
אוניברסיטת חיפה








Powered by Eventact EMS