בד בבד עם העלייה בתוחלת החיים, גוברת גם חשיבות השמירה על איכות החיים ועל שימור התפקוד הפיסי והקוגניטיבי אצל אנשים מבוגרים. לטכנולוגיה תפקיד מרכזי בסיוע לאדם המבוגר בשמירה על אורח חיים פעיל ועצמאי וכן על בטיחותו, תוך צמצום העומס ממשאבי התמיכה האנושיים הקיימים והמוגבלים.
רובוטים חברתיים מסייעים ) SARs - Social Assistive Robots) נועדו לתת מענה בין השאר גם לאוכלוסייה המבוגרת והם נחלקים ל-2 קבוצות עיקריות: רובוטי שירות התומכים בביצוע הפעולות היומיומית, ורובוטים מלווים המשמשים בעיקר לשיפור המצב הנפשי ואיכות החיים של האדם המבוגר.
כיום, השימוש ברובוטים על ידי כלל האוכלוסייה עדיין אינו נפוץ מספיק, על אחת כמה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, המתקשה באימוץ של טכנולוגיות חדשות. בשל כך, מידת החשיפה של האוכלוסייה המבוגרת לרובוטים בכלל ולתפעולם בפרט הינה נמוכה ביותר, והדבר עלול להשפיע על איכות האינטראקציה העתידית שלהם עם הרובוטים ועל מידת הקבלה שלהם את הרובוטים כאמצעי מסייע.
מחקר זה הינו מחקר גישוש הנועד לשפוך אור על האופן שבו אנשים מבוגרים מפעילים רובוטים מסייעים לביצוע מטלות שונות, בצורה אינטואיטיבית עבורם.
במסגרת המחקר נערכו ניסויי הכוונה של שני רובוטים מסייעים: רובוט נייד – במסגרת מטלה משותפת של ביצוע קניות, וזרוע רובוטית – במסגרת מטלה משותפת של עריכת שולחן אוכל. במחקר השתתפו כ-40 נבדקים מבוגרים (מעל גיל 65) אשר שובצו לאחת מקבוצות הרובוטים ונתבקשו לכוון את הרובוט על מנת להשלים את ביצוע המטלה. כדי לאפשר לנבדקים לשלוט ברובוט באופן האינטואיטיבי להם, הניסויים נערכו בשיטת WoZ (Wizard of Oz) לפיה הרובוט מופעל ע"י אחד מאנשי המחקר בהתאם לפקודות המתקבלות מהנבדק, אך ללא ידיעת הנבדק כי הרובוט אינו פועל באופן עצמאי. עם סיום הניסוי קיבלו הנבדקים הסבר לגבי אופן ההפעלה האמיתי של הרובוט.
יוצגו תוצאת הניסוי אשר הושוו לממצאים שהתקבלו מקבוצות נבדקים נוספות בגילאים שונים: צעירים (סטודנטים) וילדים, שביצעו את אותן המטלות עם שני הרובוטים. תוצאות המחקר יאפשרו לתכנן רובוטים המותאמים למודל המנטלי של המשתמשים בהם, דבר שיאפשר שימוש עתידי ידידותי ונוח יותר.