הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הדמנציה בחברה הבדואית בדרום ישראל: העלאת מודעות ומתן שירותים

הדס בר-אל פרמדר
פרוייקטים, עמדא, Israel

מטרה: בדרום ישראל חיים כרבע מיליון בדואים. לפי הערכה כ-17% מהקשישים מעל גיל 65 הם אנשים עם דמנציה.

החברה הבדואית היא חברה מורכבת – מצד אחד חברה מסורתית סגורה ופטריארכלית, בה קיימת חובה אוטומטית אך גם רצון של בני המשפחה לטפל בקשישים, ולא נהוג לשלב אותם במרכזי יום או בבתי אבות. מהצד השני, הדמנציה נחשבת אצלם כחלק טבעי מההזדקנות, וברוב המקרים מוסתרת. חוסר המודעות לכך שדמנציה היא מחלה ושיש דרכים לטיפול וכן לסיוע לבן המשפחה המטפל, עלולה להביא למצבים של הזנחה ואף התעללות עקב חוסר אונים ושחיקה של המטפלים העיקריים.

בנוסף, הזקן בחברה הבדואית נחשב כבעל ניסיון וכקובע מדיניות. אנשים עם דמנציה מאבדים פתאום את מעמדם הגבוה בחברה, והדבר קשה גם להם וגם לבני המשפחה.

עמותת עמדא שמה לה למטרה להעלות את המודעות למחלות הדמנציה בחברה הבדואית בדרום ישראל, הן בקרב אנשי המקצוע הבדואים והן בקרב המשפחות של אנשים עם דמנציה.

שיטות: תהליך העלאת מודעות בקרב אנשי מקצוע, ובעקבותיו הגעה אל בני המשפחה המטפלים:

התקיימו ומתקיימות פגישות עם אנשי מקצוע ברשויות הבדואיות; גיוס בן משפחה מטפל להרצאה; פגישה עם אנשי אקדמיה, דת ורפואה בדואים; הקמת מאגר אנשי מקצוע דוברי ערבית להרצאות; שיתופי פעולה עם גופים נוספים והפצת חומרים בערבית.

התוצאות המעשיות: הקמת קבוצת תמיכה לבנות משפחה מטפלות; החלת תכנית פרטנית לליווי משפחות; הקמת פורום מקצועי של אנשי מקצוע; ימי עיון וימי חשיפה לאנשי מקצוע ובני משפחה מטפלים.

מסקנות: העלאת מודעות הינה תהליך עמוק שהתחלנו באמצעות גיוס אנשי המקצוע. השינוי כבר ניכר ביחס למחלות הדמנציה.

ההתערבות שלנו התקבלה ברצון ובעניין רבים בקרב אנשי המקצוע ובני המשפחה הבדואים.

עדיין יש מחסור בידע ומכשולים תרבותיים. אך לאור ההצלחות אנו ממשיכים בתהליך, והמטרה היא להגיע לכל הרשויות הבדואיות בדרום ולפתח עוד שירותים.

ההרצאה תהיה מלווה בתמונות מהפעילויות השונות.









Powered by Eventact EMS