רקע: `סיקור תזונתי`, הוא תהליך של איתור אוכלוסיות בסיכון תזונתי במטרה להעניק להם טיפול תזונתי במועד, על ידי תזונאי/דיאטן על מנת למנוע הדרדרות בריאותית. לנוכח מיעוט התקינה של תזונאים יש צורך בביצוע `סיקור תזונתי` לאיתור ומתן קדימויות טיפוליות. סיקור תזונתי הוא אחד ממדדי האיכות בבתי החולים ובקהילה.
בבדיקת אופן ביצוע הסיקור נמצאו ליקויים החל מאופן ביצוע שקילות ומדידות וכלה באופן מילוי הכלי. לכן, אגף התזונה ואגף האיכות בשיתוף הדרכה החליטו לבנות לומדה לשימוש צוותים רפואיים לשיפור ביצוע הסיקור התזונתי. קיימים שלושה כלי סיקור מתוקפים בשימוש: MUST/MNA/SNAQ.
מטרות הלומדה: להכיר את הכלי לסיקור תזונתי המקובל במוסד, להבין כיצד יש להשתמש בכלי האומדן הנבחר ולדעת לאתר מטופלים הנמצאים בסיכון לתת תזונה תוך שימוש בכלי הנלמד.
שיטות: הוקמה ועדת היגוי של דיאטניות, אחיות ורופאים העובדים בבתי החולים על סוגיהם ובקהילה. הצוותים התחלקו על פי סוג הכלי שבשימוש המוסד שלהם. כל צוות בנה תיאורי מקרה ששולבו בלומדה.
הלומדה פותחה על ידי חברת ג`ון ברייס.
לאחר פיתוח הלומדה בוצע פיילוט לבדיקת הלומדה. הלומדה תוקנה בהתאם להערות מהשטח.
תוצאות: הלומדה שנבנתה כוללת את שלושת כלי הסיקור בארבעה קבצים לפי סוג מוסד: בתי חולים כלליים/בתי חולים גריאטריים/ בתי חולים פסיכיאטריים/קהילה. הלומדה מיועדת לשימוש בעלי התפקיד הבאים: רופאים, אחיות, תזונאים, עוזרי רופא, פרמדיקים וצוות מלר"ד וכל מי שמבצע סיקור רפואי טרם האשפוז .כל לומד נכנס לקובץ של סוג המוסד בו הוא עובד ולומד את הלומדה המקובלת במוסדו.
מסקנות: הוחלט, כי בשלב זה ביצוע הלומדה הוא וולנטרי, ומהווה כלי עזר לביצוע סיקור מהימן, לפיכך הלומדה כוללת מבחן עצמי ללא ציון וכוללת משוב. תדירות ביצוע הלומדה, מעקב אחרי ביצועה והמחלקות המיועדות הינם החלטה מוסדית. אותם מטופלים שימצאו בסיכון תזונתי יופנו לטיפול תזונתי על ידי דיאטן. פיתוח כלי זה הוא חלק מעבודה בינלאומית להעלאת המודעות לתת תזונה ומניעתה מבעוד מועד.