הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הקשר שבין עמדות כלפי בתי אבות, סולידריות בין-דורית והקונפליקט שבין מסורת למודרניזציה בקרב שלושה דורות של האוכלוסייה הערבית בישראל

פנינה (פיצי) רון
בית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת חיפה, Israel

מטרת העבודה: בדיקת הקשרים בין עמדות כלפי כניסה לבית אבות של חבר משפחה זקן לבין סולידריות בין-דורית וכוונות ביצוע את ההשמה המוסדית בקרב 3 דורות של ערבים מוסלמים בישראל. כל זאת, על רקע המגמות התרבותיות-חברתיות המקבילות של מודרניזציה אל מול מסורת ונורמות ארוכות שנים.

שיטות המחקר: המחקר נערך במתודה הכמותנית. במחקר נדגמו 126 סטודנטים, הורים וסביהם שענו על שאלון מובנה זהה המורכב מארבעה חלקים: שאלון דמוגרפי-הכולל משתני רקע אודות המשיב/ה (זקן, בן, נכד). שאלון עמדות כלליות ביחס להעברת הזקן למוסד (צבעוני, 1989). שאלון הסולידריות הבין-דורית (Bengtson & Schrader, 1982) בתרגום והתאמה לעברית של לבנשטיין, כץ, מלהאוזן ופרילוצקי (2003). שאלון לבדיקת כוונות התנהגותיות (PSH-predicting social behavior) של (Fishbein & Ajzen, 1980). במחקר הנוכחי נבדקו הכוונות ההתנהגותיות כלפי ההשמה המוסדית.

ממצאי המחקר: אלו מצביעים על עמדות שליליות יותר כלפי העברת חבר משפחה זקן לסידור מוסדי בקרב דור הנכדים כאשר עמדותיהם של הנכדים דומות יותר לעמדותיהם של דור הסבים מאשר לדור הוריהם ועדיין שליליות יותר. התופעה נמצאה גם בקרב משפחות ביישובים כפריים וגם במשפחות המתגוררות בערים.

מסקנות המחקר: המנגנונים הפסיכו-חברתיים כמו הסולידריות הבין-דורית בחברה הערבית המוסלמית בעשורים האחרונים, מתמודדים עם המציאות המערבית המודרנית המתפתחת ונוגסת במוכר ובידוע מזה דורות תוך איום על המסורת. זאת, במקביל לתופעה העולמית של התקרבות לדת הקשורה יותר למסורת מאשר למודרנה. יש לנסות להבין התופעה לעומקה ולפתח את ה"גשר" הבלתי נמנע שבשילוב בין שני העולמות האלו.









Powered by Eventact EMS