הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

חדשנות בגיל השלישי: מחקר רב-לאומי על סבתות ופייסבוק

מור יכין גלית נמרוד
המחלקה לתקשורת, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, ישראל

מטרה: סבתות, לעיתים קרובות, נוטלות על עצמן את האחריות לשימור הקשר בין בני המשפחה. תפקיד מסורתי זה נוטה להיות מאוים בעידן שבו הרבה מהתקשורת הבינאישית מתבססת על שימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת (טמ"ת). בהסתמך על תיאוריית החדשנות של ההזדקנות המוצלחת, המחקר הנוכחי נועד לבחון כיצד סבתות ברחבי העולם תופשות את הרשת החברתית הפופולארית פייסבוק ומשתמשות בה.

שיטה: הנתונים נאספו באמצעות ביצוע 27 קבוצות מיקוד בשבע מדינות (איטליה, ישראל, ספרד, פרו רומניה, קולומביה וקנדה). בכל מדינה נערכו 3-5 קבוצות מיקוד, ובסך הכל השתתפו בהן 184 סבתות בגילאי 65 ומעלה, אשר נוהגות להשתמש בטמ"ת במידה כלשהי. הנתונים נותחו בהתאם לעקרונות הניתוח התמטי ההיברידי.

ממצאים: הנתונים הצביעו על יחס אמביוולנטי מאד לפייסבוק, שכן בעוד שרוב הסבתות הכירו ביתרונות הרשת החברתית כולן גם הביעו הסתייגויות ממנה. בקרב המשתמשות בפייסבוק נמצא שהשימוש התחיל לרוב בעקבות טריגר חיצוני ולעיתים אפילו נכפה עליהן, ושהוא מאופיין בתגובתיות יותר מאשר בפרואקטיביות. עם זאת, גם בשימוש מוגבל זה התרומה של ההשתתפות ברשת החברתית לתחושת השלומות של הסבתות הייתה רבה. סוג החדשנות, שאפיין את אימוץ הפלטפורמה הטכנולוגית הזו, היה חדשנות המשמרת את העצמי. הנתונים הצביעו על כך שהשימוש בפייסבוק אפשר המשכיות לתפקידים, לתחומי עניין, למסורות, ליכולות ולמערכות יחסים קודמות ונוכחיות, ובכך תרם לשימור תחושת הרלוונטיות וההמשכיות הפנימית בקרב הסבתות.

מסקנות: הממצאים הובילו להצעה של עיקרון תיאורטי חדש לתיאוריית החדשנות, לפיו גם "חדשנות מסויגת" בגיל מבוגר עשויה להיות תורמת ומועילה. נראה, כי הסבתות לא ששות להשתמש בפייסבוק, וגם כאשר הן מחליטות להשתמש ברשת הן עושות זאת בצורה זהירה ומסתייגת. החדשנות המסויגת היא פעילות המייצרת גישה אמביוולנטית בקרב משתמשים, שההשתתפות בה מוגבלת ומלווה בחששות, אך גם ממלאה תפקיד משמעותי בחיים ומקדמת תחושת רווחה.









Powered by Eventact EMS