הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

יצירתיות בציורי ילדים ובהפקה מטפורית בקרב ילדים עם אוטיזם

Anat Kasirer נירה משעל אסתי עדי-יפה
חינוך, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן, ישראל

ילדים עם אוטיזם לרוב מאופיינים בהבנה לקויה של השפה הפיגורטיבית (ניבים, אירוניה, מטפורות) וביכולת יצירתית נמוכה בפרט במשימות הדורשות דמיון. יחד עם זאת מחקרים לאחרונה מציגים כי הקשיים הפיגורטיביים אינם נראים בהבנה של מטפורות חדשות ובמיוחד מדווחים על יכולת יצירתיות בהפקה מטפורית. הפקה של מטפורות חדשות הינה פסגת היצירתיות המילולית.

מטרת המחקר הנוכחי לבחון יצירתיות באופן מילולי בהבנה והפקה של שפה מטפורית ובמשימת דמיון של ציור בית וחיה שאינם קיימים במציאות.

המדגם במחקר זה כלל 40 ילדים עם אוטיזם (גילאי 11-14) בהשוואה ל 39 בני גילם בעלי התפתחות תקינה (גילאי 11-15). הקבוצות השוו ביכולות קוגניטיביות ומילוליות. הבנת מטפורות חדשות ("משקפי שלום") ושחוקות ("הקפאת מגעים") נמדדה באמצעות שאלון רב בררתי. הפקה יצירתית נמדדה באמצעות השלמת משפטים (דוגמא: "להרגיש כועס" זה כמו__). יכולת ציורית נמדדה באמצעות סוג ומספר השינויים שנעשו במשימת ציור חיה ובית שלא קיימים במציאות. בנוסף נמדדה תרומתם של משתנים קוגניטיביים וניהוליים לתהליך היצירתיות.

התוצאות המרכזיות של המחקר מראות כי למרות עליונותם של ילדים בהתפתחות תקינה בהבנת מטפורות מוכרות על פני הנבדקים עם אוטיזם, יכולת הפקה יצירתית של מטפורות חדשות נמצאה גבוהה באופן מובהק אצל נבדקים עם אוטיזם. במשימת הציור נמצא כי הילדים עם האוטיזם ביצעו יותר שינויים באמצעות הוספת פריט מקטגוריה אחרת (לדוגמא: בית עם זנב). שינוי זה בציור מחייב יכולת גמישות ואינו מצריך תכנון מוקדם.

בנוסף, נמצא כי יצירתיות מילולית בהפקת מטפורות ויצירתיות בציור חיה\בית שאינם קיימים במציאות הן שתי יכולות נפרדות הנשענות על משאבים שונים. יתר על כן, בעוד שילדים בעלי התפתחות תקינה מסתמכים על אינטליגנציה פלואידית כדי ליצור מטאפורות חדשות, ילדים עם אוטיזם משתמשים בתפקודים ניהוליים המבוססים על שפה.

המחקר מצביע על סגנון חשיבה ייחודי המאפיין אנשים עם אוטיזם ועשוי לתרום להצלחתם במשימות יצירתיות.









Powered by Eventact EMS