הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

השפעת אימון קוגניטיבי באמצעות טכניקות נמוניק על הזיכרון אצל אוכלוסייה מבוגרת המחקר נעשה במסגרת עבודת תזה לתואר שני במחלקה לפסיכולוגיה בבר אילן בהנחייתה של פרופ` מיכל לבידור

שחר בן יצחק
פסיכולוגיה, בר אילן

המחקר הנוכחי בדק השפעה של אימון קוגניטיבי על ביצועי זיכרון, מטרת המחקר הייתה להביא לשיפור בזיכרון בקרב אוכלוסייה מבוגרת לאור התיעוד הרב של ירידה קוגניטיבית עם העלייה בגיל ובפרט בזיכרון העבודה ובזיכרון הסמנטי.

המחקר התמקד בלימוד ותרגול של טכניקות נמוניק (טכניקה עתיקה לשיפור הזיכרון במגוון תחומים) על ביצועי הזיכרון בארבעה מדדים שונים. המדדים הושוו בין קבוצה שעברה אימון קוגניטיבי לבין קבוצה שעברה סדרת מפגשים חברתיים בכדי לבחון את תרומתו של האימון הקוגניטיבי מעבר לתרומתו של המפגש החברתי לשיפור הזיכרון.

במחקר השתתפו 29 נבדקים, 18 בקבוצת האימון הקוגניטיבי ו-11 בקבוצת הביקורת שקיבלה אימון בנושא העצמה חברתית. תוכנית האימון הקוגניטיבי כללה 12 מפגשים אשר בהם נלמדו ותורגלו טכניקות נמוניק שונות. משתתפי התוכנית התאמנו בזכירה של מגוון נושאים הרלוונטיים לחיי היום יום, כגון: שמות, מספרים, רשימות ועוד.

המחקר הינו מחקר שדה שבו המשתתפים מגויסים מתוך קבוצות הקיימות בשטח שמשתתפיהן מגיעים להשתתף באימון קוגניטיבי או במסגרת חברתית. הנבדקים בכל קבוצה נבחנו בכמה מדידות זיכרון בסיסיות לפני התוכנית ולאחר כ12 מפגשים.

ארבעה מדדים של זיכרון נמדדו באמצעות ארבע מטלות שונות: שטף מילולי, DIGIT SPAN, TAPPING TASK ומבחן זכירת מילים. ניתוחי מדידות חוזרות הראו כי תרומתו של האימון הקוגניטיבי הביאה לשיפור מובהק בשני המדדים של שטף מילולי עבור קבוצת האימון הקוגניטיבי בעוד שקבוצת הביקורת לא הראתה כלל שיפור במדדים אלו.

ממצאי המחקר תומכים בתרומתו של אימון קוגניטיבי באמצעות טכניקות נמוניק לשיפור במדד של שטף מילולי הכולל בתוכו בין היתר שיפור בזיכרון ובתפקודים ניהוליים כגון: נגישות לקסיקאלית, יכולת עדכון מנטאלית, יכולת הסטה ואינהיביציה. במחקר הנוכחי, התרגול הדומיננטי ביותר שקיבלה קבוצת האימון היה תרגול במציאת הקשרים מילוליים חדשים בזיכרון בין פריטים שאין ביניהם קשר ישיר באופן טבעי, כמו היכולת לקשר בין פרצוף לשם, בין ספרה לדימוי חזותי ובין מילה בשפה זרה למשמעות המילה בשפה העברית, כדי לשפר את הזכירה באותם תחומים.ייתכן בהחלט כי השיפור במבחן השטף המילולי מעיד גם על שיפור ביכולת מציאת אסוציאציות והקשרים חדשים בזיכרון.









Powered by Eventact EMS