הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

בדידות ויחסים חברתיים בזקנה

author.DisplayName
גרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל

מציגות במושב: ליאת איילון, אלה שוורץ, נעמה שפיצר, שרון שיוביץ-עזרא, דקלה סגל-כרפס

בדידות, תפיסה של פער בין היחסים החברתיים המצויים והרצויים, נחשבת לגורם מרכזי בירידה באיכות החיים בזקנה. מחקרים רבים קשרו בין בדידות ותחלואה פיזית, ירידה תפקודית, פגיעה קוגניטיבית, ועליה בדיכאון. על כן, יש צורך להבין היטב הן את הגורמים המנבאים עליה בבדידות, והן את ההשלכות של בדידות. מחקר בתחום זה עשוי להביא לפיתוח התערבויות אשר יצליחו להפחית את הבדידות ולאפשר הזדקנות מוצלחת יותר.

במושב זה יכללו חמש הרצאות, כשכל אחת מהן עוסקת באספקט שונה של בדידות. תחילה, פרופסור איילון תציג את תוצאות מחקרה העוסק בבדידות בקרב דיירי בתי אבות ובקרב דיירי דיור מוגן, וקושר בין חרדת הזדקנות ובדידות. בהמשך למחקר זה, תציג ד"ר שוורץ מחקר אורך בו נמצא כי תפיסות בנוגע להזדקנות מתווכות את הקשר שבין בדידות ודכאון. אלו שתופסים את הגיל שלהם בצורה חיובית פחות, סובלים יותר מבדידות, אשר בתורה מגבירה את הדכאון. מחקר שלישי שעוסק בהקשר של תפיסות גיל ובדידות יוצג על ידי ד"ר שפיצר. ד"ר שפיצר מצאה כי אמנם יחסים חברתיים מפחיתים את תחושת הבדידות, אך הקשר הזה מתקיים רק כאשר אנשים אינם תופסים את עצמם כמבוגרים מכפי גילם. גיל סובייקטיבי גבוה מונע את היכולת להרוויח מיחסים חברתיים. פרופסור שיוביץ-עזרא תציג את ממצאי מחקרה שבחן את ההשלכות של בדידות על מרקרים ביולוגיים. ממצאי המחקר שלה מראים כי בדידות מעלה את הסיכון לעליה במרקרים ביולוגיים אשר קשורים בתחלואה. לבסוף, ד"ר סגל-כרפס תציג ממצאים ממחקר אורך שבחן את הקשר ההדדי בין בדידות לעוינות. ממצאיה מראים כי אנשים בודדים, נוטים יותר לפתח תפיסה של האחרים בסביבתם החברתית כמי שאינם ראויים לאמון ומונעים מגורמים אנוכיים. בו בזמן, תפיסות אלו מרחיקות אחרים ומגבירות את הבדידות.

לסיכום, ההרצאות במושב זה שופכות אור על אספקטים שונים של בדידות ותוצאותיה, ומציגות ממצאי מחקרים חדשים בתחום, בעלי השלכות תיאורטיות ופרקטיות חשובות.

דקלה Ayalon
דקלה Ayalon
אוניברסיטת בר אילן








Powered by Eventact EMS