הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

מראה מראה שעל הקיר, מי הכי צעיר בעיר? מבוגרים מרגישים מבוגרים יותר כאשר הם משווים את עצמם לבני גילם

מעין סייג גתית קוה
פסיכולוגיה, האוניברסיטה הפתוחה, ישראל

מטרות המחקר: המחקר הנוכחי בוחן אילו השוואות חברתיות מבוגרים מבצעים כאשר הם מתבקשים להעריך את גילם הסובייקטיבי ואת בריאותם.

שיטה: 146 מבוגרים בני 60-89 מילאו שאלון שבו הם התבקשו להעריך את גילם הסובייקטיבי ואת בריאותם. לאחר מכן, הם דיווחו האם הם השוו את עצמם לאנשים אחרים בני גילם, לאנשים שצעירים מהם בעשר שנים, לעצמם בצעירותם, או לאנשים שמבוגרים מהם בעשר שנים. בנוסף, המשתתפים התבקשו למלא שאלון הערכה עצמית, להעריך את יכולותיהם הקוגניטיביות, ואת ציפיותיהם כלפי ההזדקנות.

תוצאות: לאחר הערכת גיל סובייקטיבי, 46.6% מהמשתתפים דיווחו שהשוו את עצמם לבני גילם. לעומת זאת, לאחר הערכת המצב הבריאותי, 64.3% מהמשתתפים דיווחו שהשוו את עצמם לבני גילם. המשתתפים שהשוו את עצמם לאנשים שצעירים מהם בעשר שנים או לעצמם בצעירותם לאחר שהעריכו את גילם הסובייקטיבי, דיווחו על גיל סובייקטיבי צעיר יותר, העריכו את בריאותם כטובה יותר והראו ציפיות חיוביות יותר כלפי ההזדקנות מאשר אלו שהשוו את עצמם לבני גילם. לא נמצא הבדל בין הקבוצות בהערכה עצמית ובהערכת יכולות קוגניטיביות. כמו כן, לא נמצא הבדל באף אחד מהמדדים בין משתתפים שדיווחו לאחר הערכת הבריאות שהשוו את עצמם לאנשים שצעירים מהם בעשר שנים או לעצמם בצעירותם לבין אלו שהשוו את עצמם לבני גילם.

דיון: הממצאים מראים שמבוגרים מתייחסים לקבוצת השווים יותר מאשר לכל קבוצה אחרת, אך התפלגות קבוצות ההשוואה משתנה בהתאם לתחום שבו אנשים מעריכים את עצמם. הבחירה בקבוצת השוואה צעירה לצורך הערכת גיל סובייקטיבי קשורה להזדקנות מוצלחת, בעוד שבחירה כזו לצורך הערכת הבריאות לא הצביעה על יתרון.









Powered by Eventact EMS